ALRO SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa, după capacitatea de producție, a publicat cel de-al treilea raport consolidat al valorii durabile pentru 2019, în care evidenţiază că investiţiile totale realizate în ultimii ani au condus la obţinerea unei eficienţe energetice de 99% pentru tehnologia utilizată în secţia electroliză şi emisii sub media europeană, plasând astfel Alro în topul companiilor cu impact scăzut asupra mediului.
Investiţiile realizate de companie în ultimul deceniu au avut un impact pozitiv şi asupra mediului înconjurător, Alro reducându-şi emisiile de gaze cu efect de seră de peste 90 de ori faţă de 1997. Pentru aceasta compania a investit mai mult de o jumătate de miliard de dolari. Astfel, în 2019, nivelurile de intensitate de carbon și emisiile indirecte ALRO au fost semnificativ sub media europeană, situându-l astfel în topul companiilor cu impact redus asupra mediului.
„În 2019 am continuat să punem în aplicare măsuri, să creăm sisteme și să progresăm în integrarea sustenabilității în tot ceea ce facem, cu ambiția de a deveni o fabrică ecologică, inovatoare și durabilă și de a atinge obiectivul nostru de aproape zero de emisii și deșeuri cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. În următoarea perioadă, ne vom concentra pe creșterea mixului de producție în favoarea produselor cu valoare adăugată ridicată și foarte ridicată și continuarea investițiilor în eficiență energetică” , a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de administrație al ALRO .
Raportul de valoare durabilă 2019 al Grupului ALRO a fost pregătit cu sprijinul INNOVA Project Consulting în calitate de consultant extern pentru sustenabilitate. „Suntem încântați că am avut ocazia să susținem pregătirea Raportului de valoare durabilă al grupului ALRO 2019, un grup cu tradiție în sectorul aluminiului, care în ultimii ani a demonstrat că sustenabilitatea și inovația joacă un rol important în dezvoltarea sa” , a declarat echipa INNOVA Project Consulting Project Management.
Grupul a continuat în 2019 să implementeze programe de eficiență energetică și să integreze principiile economiei circulare în activitatea sa prin investiții extinse în cercetare și dezvoltare, două exemple fiind proiectul ALUM de a transforma nămolul roșu într-un produs viabil pentru alte industrii și parteneriatul ALRO cu Rio Tinto Aluminium Pechiney în ceea ce privește relaționarea oalelor sale cu tehnologia AP12LE, care se așteaptă să crească semnificativ eficiența energetică a companiei.
„Urmând aceeași direcție de creștere a eficienței și de reducere a efectelor activității Companiei asupra mediului și valorificarea de noi oportunități, ALRO a continuat să crească volumul de resturi de aluminiu reciclate și topite, ajungând la un nivel de 400.000 tone de resturi procesate din 2013 și un nivel de 10 milioane de tone de aluminiu electrolitic produs din 1965, când a început producția. Unul dintre obiectivele principale ale companiei este creșterea capacității totale de procesare a instalației sale de reciclare ecologică la 100.000 de tone pe an. Prin prelucrarea resturilor de aluminiu și creșterea ratei de reciclare, ALRO își reduce dependența de electricitatea furnizată, deoarece consumul de energie pentru cantitățile suplimentare reciclate scade cu 95% în comparație cu aluminiul electrolitic”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
În acest fel, prin investiții în tehnologia produsului, ALRO a obținut o eficiență energetică de 99% pentru tehnologia de electroliză și, conform studiilor, va fi în top 4 la nivel european în ceea ce privește eficiența energetică în zona electrolizei. În cadrul aceluiași program de eficientizare a activității și reutilizare a resurselor, Compania a implementat diferite proiecte care au îmbunătățit sistemul de gestionare a apei, au optimizat producția și tratarea apei și au permis reutilizarea a aproape 90% din apa uzată.
„Ca unul dintre pilonii economiei românești, Grupul ALRO are o responsabilitate deosebită atât pentru mediu, cât și pentru societate. Din acest motiv, managementul are o abordare holistică a durabilității de-a lungul întregului lanț de valoare. Prin urmare, ALRO încearcă să asigure un mediu de afaceri local etic, sigur și sănătos, având peste 3.600 de furnizori la nivelul Grupului. Activitatea de aprovizionare a Grupului generează anual cheltuieli semnificative care sunt redirecționate în principal la nivel local, asigurând astfel bogăția comunităților în care grupul activează. Mai mult, în contextul COVID-19, Grupul și-a reafirmat angajamentul față de societate, angajați și familii și a făcut mai multe donații în bani și echipamente medicale atât instituțiilor locale cât și naționale implicate în prevenirea și combaterea răspândirii coronavirusului”, se mai arată în comunicat.