Alro salută adoptarea Ordoanţei de Urgenţă privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețul energiei electrice

0
188

Grupul Alro anunţă că salută decizia Guvernului de a adopta măsura pentru compensarea costurilor indirecte cu emisiile încorporate în preţul energiei, iar implementarea Ordonanţei de Urgenţă pentru companiile româneşti energo-intensive nu are niciun impact asupra costurilor cu energia electrică suportate de alţi consumatori români. Activitatea producătorului de aluminiu a fost afectată în ultimul an din cauza costurilor mari la electricitate.

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, salută adoptarea OU privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în preţul energiei electrice. Schema de sprijin a fost elaborată în conformitate cu prevederile Ghidului Comisiei Europene privind anumite măsuri de ajutor de stat în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2021 şi a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurilor indirecte semnificative încorporate în preţul energiei”, transmite compania.

„Adoptarea OU este un pas normal către echilibrarea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea companiile româneşti şi concurenţii acestora din UE care beneficiază de prevederile Ghidului Comisiei Europene încă din luna martie a acestui an. Dorim să transmitem mulţumirile noastre Guvernului României pentru eforturile depuse în implementarea acestei scheme atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Având în vedere costurile mari cu energia electrică care au adus multe companii aproape de închidere şi le-au forţat pe altele să îşi reducă semnificativ activitatea, aceasta este o decizie binevenită care necesită o punere în aplicare rapidă.” a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Marian Năstase a subliniat și faptul că ”Costurile cu electricitatea ne-au afectat activitatea din ce în ce mai mult în ultimii ani, atingând cote nesustenabile în ultimul an. Cu toate acestea, am luat toate măsurile posibile pentru a reduce costurile şi pentru a ne continua activitatea, pentru a investi în echipamente critice şi a ne menţine cota de piaţă la nivel local şi internaţional. Considerăm că această OU este o recunoaştere atât a importanţei companiilor industriale pentru economia românească, cât şi a eforturilor acestor companii de a-şi continua activitatea în ciuda nenumăratelor crize prin care am trecut în ultimii ani”.