Alo,112! Serviciul de Ambulanță Caracal!

0
410

A salva vieți nu este deloc ușor. Această muncă poate fi făcută doar de oamenii puternici, siguri pe ei, care pot gestiona panica.
Sunt oameni calzi, deși par duri. Sunt mai mult lângă ambulanțele lor decât acasă. Ratează uneori zilele de naștere ale copiilor lor. Se lovesc de mentalitatea oamenilor.
În frig, pe ploaie pe zăpadă, pe timp de noapte și zi, lucrează pentru a le salva viețile oamenilor și pentru a le ameliora      suferințele.
Fiecare apel venit către ei este luat în calcul, evaluat și prioritizat.

Totul începe cu 112. Este important ca datele transmise de la fața locului să fie cât mai clare. Sub influența emoțiilor se pot oferi date eronate despre ce presupune urgența.
Dispecerul, care preia cazul la telefon trebuie să decidă repede, corect și prioritar care este tipul de salvare care pleacă către pacient.
De multe ori se aud în telefon plânsete, disperare, rugăminți, dar dispecerul trebuie să rămână calm și să evalueze cât mai aproape de realitate cazul din teren. Nu-i ușor să fii un astfel de om.

Serviciul de Ambulanță al Spitalului Municipal Caracal deține în acest moment cinci echipaje medicale profesioniste și instruite să ofere rapid asistență de urgență.
Paramedicii sunt persoane calificate care pot face față situațiilor de urgență atunci când nu există un medic disponibil.
Un singur echipaj medical are și medic. De aceea este foarte important ca datele transmise de la fața locului să fie clare ca cei din dispecerat să trimită echipajul potrivit.

Serviciul de Ambulanță al Spitalului Municipal Caracal acoperă pe o rază de 30 de km în jurul Caracalului dar nu este exclus să ajungă și în alte zone mai îndepărtate. Toate echipajele au asigurate medicamente și aparatură medicală necesare desfășurării activității.
Din momentul în care Serviciul de Ambulanță Caracal a preluat cazul, echipajul medical responsabil de caz are la dispoziție două minute pe timp de zi și 3 minute pe timp de noapte, să plece către pacient.

La nivelul județului Olt, în ultimii patru ani în topul afecțiunilor pentru care s-a solicitat ambulanța pe primul loc sunt afecțiunile cardiace, prezente chiar și la vârste tinere(începând cu 20 de ani).
Ambulanțierii nu dau voie ca victima să fie însoțită de aparținător, decât în două cazuri: copilul să aibă până în 18 ani sau însoțitorul victimei adult să prezinte un act medical care să confirme boala genetică a victimei.
Există un Ordin dat de către Raed Arafat și care este afișat în toate ambulanțele, prin care li se aduce la cunoștință ambulanțierilor că nu au voie să ia aparținători în ambulanță, doar în cele două cazuri. Altfel, riscă desfacerea contractului de muncă.

Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune. Mulți dintre pacienți nu știu care sunt drepturile lor în cazul unei urgențe. Este important ca pacienții să-și cunoască drepturile garantate prin Legea Nr46/2003 din 21 Ianuarie 2003- Legea drepturilor pacientului.

Marilena Vasile

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.