Alexandru Stănescu: Legea Camerelor Agricole a fost adoptată în Comisia pentru Agricultură!

0
222

Membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au adoptat noua Lege a Camerelor agricole. Inițiativa legislativă urmează să fie trimisă la votul final.
Proiectul de Lege privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a fost votat la sfârșitul săptămânii trecute în unanimitate de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, din Camera Deputaților. Inițiatorul acestui proiect este deputatul PSD, Alexandru Stănescu, președintele Comisiei.
”Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a votat, în unanimitate, Proiectul de Lege privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (PLx 183/2020), al cărui inițiator sunt. Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor deputați, fermierilor şi reprezentanților organizațiilor şi asociațiilor de profil care s-au implicat activ în procesul de elaborare a prezentei legi, prin care am convingerea că se va realiza un proces de descentralizare şi profesionalizare a activităților din domeniu”, a declarat deputatul PSD Alexandru Stănescu.
Motivele care susțin proiectul legislativ au fost menționate de deputatul Alexandru Stănescu, la inițierea proiectului, anul trecut.
”Legea nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură de dezvoltare rurală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin implementare s-a demonstrat că nu răspunde cerințelor de descentralizare, profesionalizare și autonomie a activităților din domeniu, neproducând până în acest moment efecte juridice. S-au constatat, în ultima perioadă, disfuncționalități privind organizarea și desfășurarea efectivă a proceselor și etapelor premergătoare înființării camerelor agricole la nivel județean. De asemenea, prin legislația existentă nu s-au putut asigura sursele financiare necesare primelor alegeri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În prezent, prin legea sus menționată, atribuțiile camerelor agricole nu sunt corelate cu atribuțiile ce decurg din statutul de instituție privată de interes public și cu prevederile din legislația Uniunii Europene în domeniu”, a precizat Stănescu.
”Proiectul de lege, anexat, asigură cadrul necesar și suficient organizării și desfășurării alegerilor pentru colegiile camerelor agricole și constituirii camerelor agricole la nivel județean și național”, se arată în expunerea de motive formulată de deputatul PSD, Alexandru Stănescu.