Alertă în Olt! Trei noi focare de pestă porcină africană

0
1846

Autoritățile sanitare veterinare din Olt sunt în alertă după ce au fost confirmate trei noi focare de pestă porcină în localitățile Corabia, Gârcov şi Cârlogani.

Pesta porcină africană se extinde în Olt. Și asta după ce suspiciunile de pestă porcină africană la animalele din trei exploatații nonprofesionale din localitățile Corabia, Gârcov şi Cârlogani au fost confirmate în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, au anunţat, vineri, 10 ianuarie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au dispus uciderea a 16 porci, în scop preventiv. Având în vedere această situație, mai multe localități din împrejurimi au intrat în zona de protecție, dar și în zona de supraveghere.

Totodată, vineri, 10 ianuarie, la sediul Prefecturii Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, la data de 08.01.2020, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale. În total au fost eliminaţi 16 porci .

Zonele de restricţie ca urmare a confirmării primelor trei focare de pestă porcină africană în judeţul Olt cuprind următorele localităţi şi fonduri cinegetice : Pentru focarul confirmat în Corabia : Localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Corabia (Celei, Corabia Veche); FV 53 Orlea.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Corabia(Corabia, Tudor Vladimirescu, Vârtopu), UAT Orlea(Orlea, Orlea Nouă), UAT Vişina(Vişina), o exploataţie comercială de suine, FV 55 Corabia.

Pentru focarul confirmat în Gârcov : Localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Gârcov (Gârcov),  extravilan si stâne; FV 57 Gârcov. Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Gârcov(Ursa), UAT Giuvarăşti(Giuvarăşti), UAT Izbiceni(Izbiceni), UAT Tia Mare(Doanca), UAT Corabia(Corabia) ; FV 55 Corabia . 

Pentru focarul confirmat în Cârlogani  : Localități si fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Cârlogani (Cârlogani, Scorbura, Beculesti, Cepari);  FV 15 Cârlogani . Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere:UAT Cârlogani(Stupina), UAT Morunglav(Morunglav, Poiana Mare, Ghiosani, Moruneşti, Baraşti), UAT Pleşoiu (Arceşti, Cocorăşti, Doba, Schitu din Deal, Schitu din Vale); UAT Strejeşti (Colibaşi, Strejeşti, Strejeştii de Sus), UAT Grădinari (Runcu Mare),  UAT Iancu Jianu (Iancu Jianu), FV 14 Strejeşti, FV 16 Moroneşti, FV 20 Izvoru ”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. 

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Trebuie precizat faptul că că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.