Alegerile locale din Olt – scurtă privire retrospectivă

0
813

Pentru că brumele din octombrie întârzie să apară, ecoul alegerilor locale din 27 septembrie încă se rostogolește peste un plai românesc pârjolit de tot felul de secete. Peste toate, seceta de adevăr și dreptate ne arde în piept și ne usucă din rădăcini. Și ne înfigem privirile în humusul orizonturilor, în căutarea acelor semințe de nou și de bine din care să răsară și pentru noi bunăstarea și confortul civilizației europene. Suntem așadar sub orizonturile unui nou ciclu electoral de patru ani, gata să o pornim la drum, în frunte cu primarii pe care ni i-am ales.

După rezultatul alegerilor, Oltul a rămas trandafiriu, a preferat roșul vieții în detrimentul galbenului bolii și al morții. Dar nu ne legăm de aspectul acesta, fiecare e liber să prefere ce vrea, să le fie tuturor numai de bine! Alte aspecte ne interesează acum. Unul dintre ele este că administrația publică din județul Olt este corigentă la capitolul despre întinerire. Recentele alegeri ar fi fost un bun prilej în acest sens, dar a fost în mare parte ratat. Peste 60% din primarii aleși au o vârstă ce depășește 60 de ani. Mulți chiar trec de 70 de ani, cum ar fi primarii de la Corbu, Vâlcele, Rotunda etc. Și nu o spunem cu răutate, tot respectul pentru respectivii primari, care chiar au excelat în funcțiile lor, dar parcă ne vine să ne întrebăm dacă nu cumva un primar mai tânăr ar fi putut să facă și mai mult.

De asemenea, sunt mulți primari din județul nostru care au acumulat peste 5 mandate. Mai mult, unii parcă s-au însoțit pe viață cu fotoliul de primar, deținându-l încă din 1990! Dacă asta înseamnă merite deosebite în dreptul lor, atunci să-i salutăm și noi pe primarii din Corbu, Ianca sau Obârșia, pe care valul evenimentelor din decembrie 1989 i-a adus în fruntea comunelor lor, iar respectivii locuitori au avut grijă să-i înfigă destul de adânc în pământul moale de după val. Acum sunt ca stâncile, nicio viitură nu-i mai clintește din loc. Numai să vrea ei să se dea la o parte. Din proprie inițiativă sau la rugămintea liderilor lor politici. Unii, de mare bun simț, chiar au înțeles că e cazul să lase locul liber, așa cum a făcut-o, de pildă, Tudor Udrescu, primar din 2004 în Piatra Olt. La fel, Titi Peligrad, primar în Șerbănești din 1990, deși în plină putere de muncă, a găsit de cuviință, totuși, să coboare de pe capra căruței și să lase hățurile în mâini mai tinere. Unii, de asemenea cu vechi state de serviciu în fruntea comunei, au înțeles acest lucru încă din 2016. De bună voie și nesiliți de nimeni au renunțat să mai candideze primari foarte apreciați în comunitățile locale, cum ar fi Constantin Stănescu din Vișina sau Mircea Velica din Izbiceni. La fel, chiar mai devreme, în 2012, nea Petrică Răducea, din Tia Mare, a considerat că e momentul să se retragă în favoarea mai tânărului său viceprimar, Virgil Gulie, pe care l-a susținut să câștige alegerile. Și nu s-a înșelat, comuna Tia Mare cunoscând în perioada imediat următoare un suflu nou, datorită căruia a devenit una dintre cele mai frumoase și prospere comune din județ. Din păcate, au fost și multe cazuri în care primari vizibil plafonați și decăzuți în ochii electoratului n-au înțeles să se dea la o parte, deși liderii lor politici le-au cerut expres. Emilian Andrei, de pildă, după 4 mandate, și-a închipuit că Primăria Băbiciu este a lui, dar electoratul de acolo i-a luat-o din mâini și a încredințat-o mai tânărului Florea Negrilă, aflat acum în fața celui de-al treilea mandat. Precum Andrei de la Băbiciu au pățit-o și alții care n-au înțeles că funcțiile sunt trecătoare. La Deveselu (încă o dată, regrete eterne pentru recent dispărutul din viață Ion Aliman), la Curtișoara, la Slătioara, Stoenești, Grojdibodu, Movileni, Crâmpoia etc. au venit primari care au confirmat toate așteptările și au întărit ideea despre necesitatea întineririi administrației locale din județul nostru.

În această direcție, cum spuneam, momentul alegerilor locale din septembrie 2020 a fost în mare parte ratat. Iar explicația poate fi găsită în rezultatele pe care comunitățile locale le-au apreciat ca mulțumitoare. Experiența și maturitatea responsabilă a primarilor respectivi au fost de natură să le asigure acestora piedestalul solid pe care să-și înalțe statuia. Oricât de tare a suflat vântul opoziției, statuia a rezistat și o vedem acum postată în același loc bine știut. Desigur, au fost și situații în care piedestalul nu s-a dovedit la fel de solid. La Șopârlița, de pildă, primarul Cristinel Neagu, dându-se mai mult cu lăutarii, a pierdut din vedere investițiile, motiv pentru care electoratul de acolo i-a cântat pe limba lui „ia-ți, mireasă, ziua bună”. Și primarul de la Scărișoara, uitându-se prea mult spre cer, nu i-a mai văzut pe cei de pe pământ cu nevoile lor profane, motiv pentru care aceștia i-au întors spatele. La Traian, o comună rămasă mult în urmă, localnicii s-au săturat de promisiunile primarului Marian Negrilă și l-au trimis să se joace singur în nisipul demagogiei. Virgil Gealapu, primar în Bărăști din 1996, a trebuit să fie smuls, prin votul electoratului, din fotoliul de primar în care se credea instalat pe viață. Nici primarul de la Bârza, Marin Vlăduț, n-a știut să-și atragă electoratul, oferindu-ne una dintre cele mai mari surprize ale acestor alegeri, prin pierderea funcției.

În general, alegerile din septembrie 2020 au confirmat cele mai multe așteptări. Electoratul oltean nu s-a dezis de vechile sale convingeri politice și a votat aproape in corpore cu social-democrația. La Slatina a rămas Emil Moț, în noul său mandat urmând să-și continue și să-și desăvârșească opera edilitară. La Caracal, noul primar social-democrat, Ion Doldurea, debutant în funcție, urmează să-și demonstreze capacitățile în domeniul administrației publice și să împlinească toate speranțele care s-au pus în el. La Corabia și Potcoava, aceiași social-democrați consacrați, Iulică Oane, respectiv, Manuel Enăchioaia. La Balș și Piatra Olt, PSD a câștigat prin doi tineri de mare viitor, Cătălin Rotea și Nicușor Rada. La Scornicești, liberalul Daniel Tudor vine cu experiența lui de viceprimar și are toate șansele să confirme și de pe treapta superioară, de primar. Tot un liberal, Marian Tudorică, urmează să conducă primăria din Drăgănești Olt. Peste toți, mai vechi sau mai noi, roșii sau galbeni, planează aripa protectoare a realesului președinte al CJ Olt, Marius Oprescu. Din văzduhul funcției, el vede tot ce mișcă prin iarba deasă și încurcată a administrației locale și e gata să intervină oriunde câte un nod gordian pare să blocheze înaintarea.

Constantin Smedescu