ALDE reinventat

0
748

Nu cred că există vreo formațiune politică în județul nostru care, de la înființare și până în prezent, să fi dus o viață politică mai zbuciumată. Traseul politic al ALDE Olt a fost marcat de poticneli și căderi spectaculoase, deși, după siguranța demonstrată la primii pași, după aplombul începutului de drum, ai fi jurat că ne aflăm în fața unui jucător talentat și cu viitor pe scena politică. N-a fost să fie așa. Probabil, un cancer nedepistat la timp a măcinat-o din interior și a trebuit să treacă prin toate fazele necesare unei vindecări de ultimă instanță.

Din fericire, noua conducere de după deputatul Mihai Niță, trecând și printr-un proces de dizolvare, a reușit să mențină ALDE Olt pe linia de plutire, evitând înecul care, la un moment, dat părea iminent. Condusă de Ioan Ciugulea, un veritabil căpitan de cursă lungă, corabia ALDE Olt, deși puternic afectată de furtunile electorale ale anului pandemic 2020, apare din nou în largul politicii românești. Datorită lui Ioan Ciugulea, secondat de Cristian Bircea, ALDE Olt este azi în viață și poate da semne clare de revigorare. Unul dintre acestea s-a întâmplat chiar deunăzi, cu ocazia conferinței de presă din săptămâna trecută.

Organizată la sediul filialei din Slatina, respectiva conferință de presă l-a avut ca protagonist pe Daniel Olteanu, noul președinte ALDE, ales în urma Congresului online din aprilie 2021. Acesta a venit la Slatina împreună cu vicepreședintele regional al partidului, Bogdan Trifan, și, alături de Ioan Ciugulea și Cristian Bircea, au făcut o radiografie completă a ceea ce se vrea să fie ALDE în etapa următoare. Bineînțeles, obiectivul fundamental constă în revenirea partidului în prim-planul vieții politice, adică în Parlamentul României și în Parlamentul European.

Licențiat în Drept și Sociologie, Daniel Olteanu a reprezentat județul Vaslui în Parlamentul României, în mandatul 2016-2020, remarcându-se ca o voce de luat în seamă. Cu atât mai mult în prezent, când și-a asumat conducerea unui partid politic ce pretinde că poartă în el sămânța adevăratului liberalism, Daniel Olteanu se cuvine să fie ascultat cu atenție. Încă o dată, la Slatina, Președintele ALDE a adus critici severe Guvernului Cîțu, sub cupola căruia „băieții deștepți” fac miliarde de euro împrumutând România la niveluri record și la un cost care nu se mai regăsește în Uniunea Europeană. Și asta, în timp ce investițiile aflate în derulare în mediul rural sunt în pericol de a fi sistate, pentru că bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare locală pe anul în curs s-a epuizat. „Într-un moment în care premierul Florin Cîțu anunță plin de emfază creștere economică record, Guvernul Cîțu invită în scris autoritățile locale SĂ SISTEZE investițiile în școli, grădinițe, dispensare, rețele de apă și canalizare, și să lase drumurile de pământ așa cum sunt – o adevărată crimă pentru mediul rural”, a punctat președintele ALDE. Dar acuzațiile la adresa guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR nu s-au oprit aici, Daniel Olteanu adăugând că bătaia de joc a guvernului la adresa românilor din zonele care au nevoie de investiții este o nouă încercare de a acoperi tunurile „băieților deștepți”, ascunse în spatele pandemiei.

În sfârșit, noul lider ALDE, prezent la Slatina, a subliniat că este vorba de un proiect politic nou, cu o viziune îndrăzneață și responsabilă pentru România. Pentru promovarea acestei viziuni se va lucra intens în următorii 3 ani, iar noii lideri din conducerea centrală și din filiale sunt oameni serioși, în care românii își pot investi încrederea și speranța. Încă nu este totul pierdut pentru România, a mai punctat Daniel Olteanu, iar ALDE poate reprezenta un bun motiv pentru care românii să se hotărască să iasă din nisipurile mișcătoare ale prezentului.

Constantin Smedescu