Ajutoare de urgenţă de peste 1,3 miliarde ROL pentru familii din Olt

0
486

Aproape 40 de familii din judeţul Olt au beneficiat, anul trecut, de ajutoare de urgenţă în valoare de peste 1,3 miliarde ROL.

Banii au fost alocați familiilor afectate de incendii, care se confruntă cu probleme grave de sănătate sau se află în situații ce pot conduce la riscul de excluziune socială.

„ Situațiile pentru care au fost propuse ajutoarele de urgență, sunt: locuințe și bunuri distruse de incendii – 5, stare gravă de sănătate – 10 și risc de excluziune sociala – 13. În anul 2020 au fost plătite 36 de ajutoare de urgență în sumă totală de 130.500 lei, din care 14 ajutoare de urgență propuse în 2019, aprobate și plătite în 2020, iar 22 de ajutoare de urgența au fost propuse, aprobate și plătite în anul 2020. La data de 31.12.2020 erau transmise spre aprobare la ANPIS șase dosare de ajutor de urgență”se arată în raportul de activitate al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Olt pe anul 2020.

 Ancheta socială este definitorie

După ce solicitarea pentru un ajutor de urgenţă este înregistrată la AJPIS Olt, instituţia demarează o anchetă socială la faţa locului, pentru a stabili necesitatea acordării ajutorului.

Odată finalizate, documentaţiile sunt transmise la Ministerul Muncii, unde se centralizează dosarele din mai multe judeţe. Ulterior, se stabileşte o listă a beneficiarilor, care este aprobată în sedinţă de Guvern. Ajutorul financiar se acordă în baza Legii 366/2001 pentru familii aflate în nevoie. Ajutoarele de urgenţă se acordă în baza Legii 416/2001, pentru familii şi persoane aflate în dificultate ca urmare a incendiilor, calamitătilor naturale şi accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. De asemenea, acest tip de ajutor se acordă şi în cazul problemelor grave de sănătate care presupun intervenţii medicale costisitoare şi care nu sunt suportate în totalitate de către casele judeţene de asigurări de sănătate.

Ajutoarele de urgenţă se acordă de către Guvern în baza Legii nr. 416/2001, la propunerea Ministerului Muncii, însă acestea pot fi acordate şi de primari, în limita fondurilor existente, de la bugetul local.