AFECȚIUNE PERICULOASĂ CU TRANSMITERE … ONLINE

0
181
Nu, nu este o glumă. Chiar dacă aceasta nu este înregistrată în nomenclatorul medical de boli, deci nu este recunoscută ca afecțiune în sine și deci, teoretic, nu există….din păcate însă, practic, este o realitate cât se poate de crudă.
Este vorba despre „selfioză”, cea mai la modă boală a momentului, care prin efectele negative și implicațiile sale, uneori tragice, afectează în special copiii și tinerii de azi. Probabil acum, cei care sunt în pas cu tehnologia au zâmbit trist, iar cei cei care nu, sunt încă nelămuriți. Dar chiar și aceștia din urmă au auzit cu siguranță termenul de „selfie”, provenit din limba engleză ( self=sine), și care, în termeni populari s-ar traduce: „poză pe care ți-o faci tu însuți”.
La prima vedere pare o idee grozavă (căci nu întotdeauna poți ruga pe altcineva să te fotografieze). Chiar așa și este, cu condiția ca, din dorința de a surprinde un moment sau o priveliște, să nu invadezi intimitatea celorlalte persoane, care poate nu sunt la fel de dornice ca și tine să-și „sheruiască” prezența în anumite locații și nici să te expui, ori să expui altă persoană unor pericole evidente. Dacă priviți fotografia, veți observa că proaspătul mire din imagine, cuprins de euforia momentului, își face un selfie alături de mireasa sa într-o locație cu totul „specială” (pe marginea unei stânci suspendate), punându-se astfel în pericol nu doar pe sine, ci și pe cea pe care ar trebui să o respecte și protejeze.
Din păcate, putem vedea pe internet to mai des astfel de dovezi ale inconștienței umane. Cel mai trist este că cele mai frecvente victime sunt copiii și tinerii, care de multe ori cad în plasă ca urmare a unor „provocări” lansate online. Ținta pe care aceștia o urmăresc este ori un premiu, ori creșterea numărului de „urmăritori” pe diferitele rețele de socializare. Alteori, din cauza naivității și insufiecientei supravegheri, cad victime unor jocuri sinistre, creeate de minți bolnave, fără conștiință și onoare, care țintesc exact victime inocente (pentru că un copil sau un adolescent va fi întotdeauna o victimă inocentă), care se finalizează chiar prin sinucidere. Cu toții cunoaștem cazurile „Balena Albastra”, iar mai nou, „Momo”( fiinta grotescă pe care probabil ați văzut-o online, iar dacă nu, vă sfătuiesc s-o faceți, pentru a vă putea feri copiii de „provocările” sale sinistre).
Sunt cunoscute cazurile atâtor copiii și tineri, care, pentru a se simți grozavi sau pentru a răspunde unor astfel de provocări, s-au ales cu infirmitate permanentă sau chiar și-au pierdut viața în timp ce se fotografiau în locații deosebit de periculoase.
PUTEM PREVENI ACESTE TRAGEDII ! Prin supraveghere mai atentă și oferind tinerei generații o libertate controlată putem să le asigurăm dezvoltarea normală și în siguranță, cel puțin până la 18 ani, chiar în ciuda protestelor lor. Cea mai sigură metodă este CONȘTIENTIZAREA; convingându-i că a fi conștient și ințelept este un mare atuu în viață și îndemnându-i să învețe din greșelile altora, le netezim calea spre o viață sigură, în care vor reuși să se ferească singuri de diferitele pericole.
KARA DENIZ