Problemele par să nu se mai termine în comuna Izvoarele. După ce a fost implicat în mai multe probleme care vizau încălcarea legii, primarul Florian Constantin a trecut și la o serie de presiuni la adresa personalului din primărie. După ce secretara instituției a fost amenințată și obligată să nu respecte anumite articole ale legii, viceprimarul comunei, Șocherel Eugeniu Florentin, a intrat și el în vizorul edilului care nu a stat deloc pe gânduri și l-a demis din funcție, fiindu-i retras sprijinul politic. Un lucru extrem de grav care a băgat comuna olteană într-un mare impas.
Decizia Organizației Locale Izvoarele a PSD de a-l demite pe Șocherel Eugeniu Florentin din funcția de viceprimar a fost confirmată de comitetul Executiv Județean al Organizației Județene Olt a PSD printr-o hotărâre la sfârșitul lunii mai 2017.
Rămas în prezent fără funcția de viceprimar, Șocherel Eugeniu Florentin vrea să se facă dreptate în instituția în care își desfășura până nu demult activitatea și susține că motivele pentru care a fost demis din această funcție nu sunt unele fondate și justificate. Acesta spune că neregulile din primărie sunt tot mai multe, însă nimeni nu are ochi sau nu vrea să le vadă. „S-a ajuns la excluderea mea din primărie pentru că secretara era o femeie corectă și nu accepta decât să lucreze legal. Mi s-a spus atunci să fac tot posibilul să mă comport într-un anumit fel cu ea, astfel încât să o determin să plece. Cum să fac lucrul acesta și pentru ce? Amândoi locuiam în Slatina și făceam naveta împreună, în plus, ca și colegi colaboram bine în cadrul primăriei. Așa că s-a luat decizia de a mă exclude din primărie fără a fi măcar consultat… M-au chemat într-o zi la ședință în cadrul căreia unul dintre consilierii locali din partea PSD a propus excluderea mea. Motivele au fost unele inexistente, cum ar fi: faptul că am denigrat imaginea primarului în fața angajaților din primărie, faptul că nu mi-am plătit cotizația de membru, faptul că nu mi-am adus în niciun fel contribuția în partid, în ceea ce privește numărul de membri și altele care nu au nicio relevanță. Eu am fost un om care mi-am văzut de treabă, am vrut binele comunei și mă doare să văd că după atâția ani comuna noastră nu are nici măcar drumuri și canalizare, ca să nu mai vorbim și de alte proiecte importante pentru localitate, dar rămase nefinalizate”, a declarat Șocherel Eugeniu Florentin, cel care ocupa în urmă cu aproximativ două luni funcția de viceprimar al localității.
Plăţi pentru lucrări inexistente sau deconturi „umflate”?!
Fostul viceprimar al comunei spune că există grave nereguli în ceea ce priveşte legalitatea datelor înscrise în situaţiile de lucrări prezentate la decontare, cauzate de neurmărirea lucrărilor executate în concordanţă cu angajamentele legale încheiate, neverificarea respectării preţurilor la decontarea lucrărilor înscrise în situaţiile de plată, dar şi includerea în situaţiile de lucrări a unor preţuri sau tarife supraevaluate în raport cu preţul de pe piaţă. „Suntem într-o situație critică la nivel de primărie. Niciun proiect nu am reușit să îl finalizăm, ba mai mult, am ajuns și în instanță cu aceste proiecte. Probleme legate de licitații și achiziții sunt multe și nici legea pare să nu mai fie de partea locuitorilor comunei. Este trist să vezi cum se duc banii și proiectele nu sunt finalizate” a mai declarat fostul viceprimar.
Curtea de Conturi la Primăria Izvoarele!
Inspectorii Curţii de Conturi se află în această perioadă la Primăria Izvoarele pentru a urmări, printre altele, cum s-au efectuate cheltuielile cu bunuri şi servicii. Dacă vor fi identificate abateri sau se va evidenţia un management defectuos la nivelul administrației publice locale în vederea utilizării resurselor bugetelor locale, cu nerespectarea principiilor bunei gestiuni financiare urmează să fie precizat în raportul Curții de Conturi.
Cum se va finaliza această poveste și cine va mai avea de suferit de pe urma faptelor edilului rămâne de văzut. Cert este că, numai despre o echipă nu se poate vorbi în cadrul primăriei. Toți sunt afectați de această situație care pare fără rezolvare și contravine bunului mers al lucrurilor din cadrul administrației publice locale. Nici locuitorii nu mai au se pare încredere în omul căruia i-au acordat votul la alegerile locale din iunie 2016.
Florian Constantin își continuă în prezent activitatea în cadrul primăriei deși este acuzat de abuz în serviciu. Procurorul a decis că probele din dosar nu au fost îndeajuns de bune să poată convinge magistraţii de necesitatea luării măsurii arestului preventiv în acest caz, iar în acest context edilul a putut pleca acasă sub control judiciar. Măsura controlului judiciar a fost dispusă pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit informațiilor transmise de procurorii Parchetului Slatina, începând cu octombrie 2016, primarul a început să o ameninţe pe secretara Primăriei Izvoarele, Mihaela-Aurelia Zorlescu, în încercarea de a o determina să vizeze unele documente de plată care nu respectau legislația în vigoare.
Aceasta nu a fost însă prima abatere a edilului. La începutul lunii iunie, primarul comunei Izvoarele a fost achitat de Judecătoria Slatina, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu, magistraţii constatând că fapta nu este prevăzută de legea penală. Trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost achitat şi omul de afaceri Sorin Păduraru, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În acest dosar, chiar reprezentantul Parchetului Slatina a cerut judecătorului achitarea inculpatului. Procurorii îl acuzau pe Florian Constantin că, în anul 2013, a angajat patrimonial comuna Izvoarele, printr-un contract de împrumut, ce a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, referitoare la condiţiile de contractare a împrumuturilor interne, pentru realizarea de investiţii publice de interes local. Prin activitatea desfăşurată, inculpatul a obţinut nelegal fonduri pentru finanţarea lucrării de construcţii vizând Proiectul „Campus Şcolar la Şcoala de Arte şi Meserii Izvoarele, jud. Olt”, prejudiciul adus comunei Izvoarele ridicându-se la 216.002 lei. Banii au venit se pare de la omul de afaceri Sorin Păduraru, a cărui firmă obţinuse executarea lucrării de investiţii.