Absolvenţii olteni mai au la dispoziţie 20 de zile pentru a se înscrie la AJOFM. Doar 88 au solicitat indemnizaţie de şomaj

0
277

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Cei care nu s-au înscris până acum mai au la dispoziţie circa trei săptămâni pentru a beneficia de acest drept.

Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de şase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire (data absolvirii 26 mai 2017) şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Cei care nu au făcut-o, încă, până în prezent, mai au un răgaz de 20 de zile pentru a depune actele necesare înscrierii la şomaj. În caz contrar, după data de 24 iulie 2017, aceştia vor fi simpli şomeri. Pentru a se înscrie, aceştia trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă actul de identitate (copie şi original), actul de studiu sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii (copie şi original) şi adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „apt de muncă”. „AJOFM Olt reaminteşte absolvenţilor de liceu că au posibilitatea să se înregistreze la sediile sau punctele de lucru ale agenţiei din Slatina, Balş, Caracal, Corabia şi Drăgăneşti Olt până la data de 24 iulie 2017 pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În cazul depăşirii termenului absolvenţii vor beneficia doar de celelalte măsuri active prevăzute de lege: informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională”, ne-a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt. Până la această dată în evidenţele AJOFM Olt s-au înregistrat doar 88 absolvenţi care provin din învăţământul liceal, respectiv 51 la Agenţia Slatina, 14 la Punctul de Lucru din Balş, 12 la Agenţia Locală Caracal, 6 la Punctul de lucru  Corabia şi 5 la Punctul de lucru Drăgăneşti Olt.

 

Ilie Bîzoi