4.800 de elevi din Olt stau în continuare acasă. Primar: „Cel mai mult au de suferit copiii”

0
133

41 de grădinițe și 40 de școli din Olt rămân în continuare închise, pentru că procentul de vaccinare împotriva COVID în rândul cadrelor didactice este sub 60 de procente. Astfel, 4.800 de elevi din Olt sunt în cea de a patra săptămână de online, deși în multe localități sunt doar unul-două cazuri COVID.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, Mirela Paraschiv, a precizat că deciziile privind scenariul de funcționare se iau în cadrul consiliilor de administrație. Acolo unde rata de vaccinare în rândul dascălilor depășește 50 de procente, iar în localitate nu sunt cazuri COVID , unitățile de învățământ pot trece la funcționarea cu prezența fizică.

„Avem 81 de unități, din care 41 sunt grădinițe în sate foarte mici, izolate, cu 4.801 elevi pentru care activitatea este online. Avem doar 17 unități de învățământ cu personalitate juridică care sunt în online. Se discută despre situația din comunele în care nu există cazuri COVID, dar sunt decizii ale consiliilor de administrație din fiecare unitate de învățământ. Consiliul de administrație în momentul în care hotărăște scenariul de funcționare ia în calcul rata de vaccinare, incidența din fiecare localitate și toți factorii care ar putea să influențeze sau ar putea periclita într-un fel sau altul sănătatea copiilor. Deciziile se iau cu argumente. Decizia aparține consiliului de administrație, primordială este rata de vaccinare, este primul criteriu. Dacă vorbim de 50 la sută rată de vaccinare și 0 incidență, atunci se poate lua hotărârea să se revină la școală. Dar când vorbim de vaccinare zero este un pic mai complicat”, a precizat Mirela Paraschiv.

De exemplu, în scenariul online sunt școala și cele trei grădinițe din comuna Curtișoara. Primarul din Curtișoara, Gheorghe Gănescu, a precizat că elevii au cel mai mult de suferit că stau acasă de mai bine de trei săptămâni și fac aceste cursuri online.

„Unitățile de învățământ de la noi din comună sunt închise, pentru că nu am trecut pragul de 60 de procente vaccinare în rândul cadrelor didactice. Ca și incidență suntem în scădere, incidența este 8 la mie raportat la 4.000 de locuitori. Nu este normal să fie școlile închise, este rău pentru copii, pentru că una este să facă școală online, alta este fie prezenți în bănci zi de zi. Nu putem sări peste regulile care sunt acum, nu îi pot obliga să se vaccineze. Avem o singură școală în comună, restul sunt grădinițe, aici este un singur cadru didactic, care nu este vaccinat din acest motiv procentul de vaccinare este zero. Cel mai mult au de pierdut copiii”, a spus primarul Gheorghe Gănescu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, la finalul săptămânii trecute, au rate de vaccinare sub 60 de procente unități de învățământ din Bărăști, Bârza, Caracal, Călui, Cârlogani, Corabia, Coteana, Curtișoara, Dăneasa, Drăgănești-Olt, Drăghiceni, Făgețelu, Fălcoiu, Găvănești, Ghimpețeni, Grojdibodu, Izvoarele, Movileni, Obârșia, Oporelu, Osica de Sus, Perieți, Poboru, Radomirești, Redea, Schitu, Scorincești, grădinițe din Slatina, Sprâncenata, Topana, Vădastra, Verguleasa și Vitomirești.