Societăți din Olt cu zeci de „negri”

0
198

80 de persoane au fost depistate, în primele şapte luni ale acestui an, că munceau fără forme legale, în cadrul unor societăţi din judeţul Olt. Potrivit datelor furnizate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, domeniile de activitate în care munca nedeclarată a avut o incidență mai mare sunt: pază şi protecţie, confecţiil textile, cultivarea cerealelor, construcții și comerț.

În primele șapte luni ale acestui an, ITM Olt a desfășurat nu mai puțin de 841 de controale în domeniul relațiilor de muncă, fiind identificate 80 de persoane ce desfășurau muncă la negru la un număr de 26 de agenți economici pentru care s-au aplicat 26 de amenzi contravenționale în valoare de 1.400.000 de lei. Potrivit șefului ITM Olt, inspector șef Cristian Ungureanu, amenda pentru angajatorii care primesc la lucru persoane fără a le încheia contract individual de muncă este de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător depistat, însă valoarea totală a amenzii nu trebuie să depăşească suma maximă de 200.000 de lei. De altfel, în perioada menționată, în judeţul Olt au fost aplicate trei amenzi cu această valoare. Este vorba despre o societate de pază şi protecţie din Caracal, o altă societate de confecţii, din localitatea Izvoarele şi una de cultivare a cerealelor din Drăgăneşti-Olt.

Din statisticile întocmite la nivel naţional, reiese că cele mai predispuse categorii de persoane care acceptă să lucreze fără forme legale sunt: cele cu nivel scăzut de educaţie, cele fără calificare sau calificare redusă, şomerii în plată care nu doresc să piardă indeminizaţia, tinerii, care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi care nu conştientizează importanţa muncii în baza unui contract, persoanele lipsite de venituri sau cu venituri reduse şi pensionarii care doresc să-şi suplimenteze veniturile. Totuși, numărul persoanelor depistate fără forme legale de angajare este în scădere față de anii trecuți, susține conducere ITM Olt, iar motivele ar fi amenzile uriașe, dar și faptul că oamenii nu mai acceptă să lucreze fără contract de muncă.