10 ani de la înființarea Bazei Deveselu

0
413

Baza Militară Deveselu a marcată vineri, 29 aprilie, aniversarea a 10 ani de la deschiderea obiectivului militar. Ceremonia a avut loc cu ușile închise, în prezența secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a prefectului județului Olt, Florin Homorean, președintelui CJ Olt, Marius Oprescu, primarului municipiului Caracal, Ion Doldurea, și primarului comunei Deveselu, Nicolae Dobre. La eveniment a participat și David Muniz, chargé d affaires ad-interim al Statelor Unite ale Americii în România, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

În discursul susținut cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea bazei de Deveselu, secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis felicitări comandaților, militarilor și personalului civil care, timp de un deceniu, s-au dedicat construirii unei unități extrem de valoroase, strategică pentru Armata României.

Baza Militară 99 Deveselu este un exemplu foarte clar al relației solide dintre România și Statele Unite ale Americii. Militarii români și americani au lucrat împreună pentru a pune în practică un proiect unic, ambițios și relevant pentru securitatea europeană și euroatlantică. Decizia României de a participa la proiectul scutului american antirachetă, acum integrat în structurile NATO, a fost un moment crucial al parteneriatului strategic dintre țările noastre și o etapă extrem de importantă a eforturilor aliate de apărare colectivă”, a spus secretarul de stat.

Șeful Apărării a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu, un proiect simbol pentru România, SUA și NATO, este rezultatul abnegației militarilor români și americani care au construit, menținut și dezvoltat o capabilitate defensivă relevantă de ultimă generație. Sistemul de apărare antirachetă în Europa Aegis Ashore este o reușită istorică și reprezintă un element de referință în seria de realizări majore ale parteneriatului strategic România-SUA. „Evoluția mediului de securitate a confirmat, prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, că amenințarea proliferării și utilizării rachetelor balistice se poate transpune în realitate. Sistemul de apărare antirachetă, care nu constituie o amenințare pentru terți, este o necesitate în arhitectura de securitate aliată”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, iar România și-a dat acordul pentru acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT.

Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 din comuna Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă.

Scutul anti-rachetă din comuna Deveselu a devenit operațional în 2016, fiind prima unitate a sistemului Aegis Ashore, contribuția SUA la apărarea antirachetă a NATO. Baza de la Deveselu, întinsă pe 900 de hectare, include trei unități militare: Baza românească 99, și două baze americane – una a forțelor navale și alta a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă.