LISTĂ. CELE MAI MARI PENSII SPECIALE DIN OLT

0
1133

Numărul magistraţilor din judeţul Olt, care s-au pensionat în ultimul an și jumătate, a crescut cu încă 10. Dacă la începutul anului 2020 în scriptele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt figurau un număr de 61 de pensionari pe Legea 303/2004, în prezent numărul acestora a ajuns la 71.

În timp ce mulţi dintre pensionarii olteni abia dacă se descurcă să trăiască din pensiile pe care le primesc lunar, după o viaţă de muncă, există şi o altă categorie, a celor care au muncit o viaţă la stat, iar acum au o bătrâneţe de lux.

Din această categorie fac parte foştii magistraţi olteni, care încasează lunar pensii speciale de invidiat. Veniturile pe care aceştia le primesc în momentul pensionării sunt mult mai mari faţă de orice altă categorie profesională.

Astfel, cea mai mare pensie specială, acordată unui fost magistrat din Olt, echivalează cu peste 36 de pensii sociale, pensia socială fiind în prezent de 800 lei. Judecătorii sunt privilegiaţi şi în raport cu personalul auxiliar din instanţe.

În prezent, cea mai mare pensie specială din judeţul Olt revine unui fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție care încasează lunar 29.024 de lei (peste 290 de milioane ROL).

Într-un top 10 pensii ce le revin foştilor magistraţi pe primul loc se situează un fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție care are o pensie de serviciu brută de 29.024 de lei (n.r. peste 290 milioane ROL). Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare pensie din Olt. Pe locul doi se situează un magistrat care are o pensie de 28.665 lei. Locul trei este ocupat de un fost prim procuror care are 28.530 de lei. Pe locul patru în acest clasament se situează un fost procuror șef cu o pensie de serviciu brută de 27.080 de lei. Pe locul cinci se află un fosț magistrat cu o pensie de serviciu brută de 26.586 lei. Locul șase este ocupat de un fost procuror care are o pensie de 25.966 lei. Locul șapte este ocupat de un fost judecător al Curtii de Apel Craiova, care după o viață în robă are o pensie de serviciu de 25.866 de lei. Și următorii foști magistrați de pe locurile opt, nouă și zece suportă destul de bine statutul de pensionar, aceștia având pensii de serviciu de 25.458 lei, 25.117 de lei și respectiv 25.085 de lei.

La nivelul judeţului Olt există peste 70 de pensionari foști magistrați care se bucură de aceste pensii de serviciu, stabilite în baza legii, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor. Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 85% din ultimul salariu, ceea ce îi transformă în „pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia.

„În Olt există 71 de pensionari foşti magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor. Suma totală suportată din bugetul public pentru plata drepturilor acestei categorii de pensionari, în luna martie 2021, s-a ridicat la valoarea de 1.257.490 lei”, a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, Iulian Smarandache.

Un simplu calcul al veniturilor acestora indică o pensie medie lunară de 17.711 lei. Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.