CRIZĂ DE MEDICAMENTE PENTRU TRATAREA BOLNAVILOR DE COVID, ÎN OLT. OPRESCU: „CU CE SĂ-I TRATĂM ? ”

0
432

Este criză de Remdesivir și Tocilizumab, două dintre cele mai eficiente medicamente pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, în unitățile medicale din județul Olt, dar și din țară.

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a tras vineri un semnal de alarmă în ce privește lipsa medicamentelor utilizate în tratarea bolnavilor de Covid internați în spitalele din Olt.

Șeful administrației județene susține că, deși autoritățile și spitalele au solicitat Guvernului României și Ministerul Sănătății să le fie distribuite medicamentele pentru tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, demersurile au rămas fără rezultat.

Cred că aceasta este adevărata problemă în momentul de față în România.  Îi văd pe cei de la guvernare că vorbesc într-una despre campania de succes a vaccinării. Nu mi se pare că este un succes. Uitați-vă că suntem printre ultimele țări din Europa care nu au luat o decizie în ce privește Astra Zeneca și în ultima perioadă au ieșit destul de multe rapoarte oficiale care spun că acest vaccin a creat reacții adverse la o parte din persoanele vaccinate.  E un strigăt de fiecare dată la care fac apel la dumneavoastră să-l prezentați opiniei publice și în același timp sper să-l vadă și autoritățile din Guvernul României  că nu sunt medicamente. Vorbim la un an de la apariția pandemiei. Noi încă nu suntem pregătiți să aducem medicamente și nu vorbim de medicamente pe care Spitalul Județean ar putea să le găsească pe piața liberă că bineînțeles am găsi soluții în Consiliul Județean așa cum am găsit și anul trecut din fondul de rezervă și am aloca acești bani să le cumpărăm.

Vorbim de cele două medicamente care și-au dovedit eficiența în tratarea coronavirusului: Remdesivir și Tocilizumab care nu sunt la liber, ele sunt distribuite de Ministerul Sănătății, și nu există. În ultimele două săptămâni pentru că am încercat să facem o evaluare și să vă prezentăm situația am primit 60 de doze de Remdesivir și 70 de doze de Tocilizumab, în condițiile în care acestea sunt cantitățile zilnice necesare la Spitalul Județean Slatina. Efectiv avem foarte multe cazuri grave, media internaților cu Covid, a suspecților și a celor  din ATI cu Covid, este undeva la 80 de persoane și ceva pe zi.

Noi avem în total în ultimele două săptămâni 60 de doze primite din acest medicament.  Cu ce să-i tratăm? E un apel pe care-l fac de fiecare dată. Am avut și o videoconferință cu premierul României, domnul Cîțu. Era o consultare pe măsurile preventive pe care urmează să le luăm. I-am explicat și atunci această problemă. A recunoscut că nu știa de ea pentru că, probabil ați văzut și dumneavoastră, ce se întâmplă în Guvernul României, Ministerul Sănătății cu Guvernul României nu comunică foarte bine și a zis că se apleacă peste această problemă. Din păcate nu s-a întâmplat nimic. Ba, mai nou am primit și o adresă oficială de la Ministerul Sănătății (n.red. Spitalul Județean Slatina) , în care ne spune clar că stocul de Tocilizumab la nivel de țară este terminat, iar dacă ne trebuie acest medicament să apelăm la spitalele din jurul nostru care îl au, ne dă și lista ca anexă cu spitalele care ar putea avea acest Tocilizumab, și dacă știm că ei îl au și nu vor să ni-l dea, să –i reclamăm la minister. Cam asta este politica de sănătate pe care o face Guvernul României în acest moment”, a spus Oprescu.