Oprescu, despre colectarea gunoiului din gospodăriile oltenilor: „Operatorii de salubritate nu sunt interesați să vină o lună, două sau poate un an”

0
251

Colectarea gunoiului din gospodăriile oamenilor în multe comune din Olt nu a fost încă rezolvată. Din această cauză la marginea localităților apar adesea depozite necontrolate de deșeuri. Problema va fi rezolvată după ce Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor va deveni functional și pe partea de colectare a gunoiului.
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a declarat că până la implementarea managementului deșeurilor, toate primăriile trebuie să caute operatori care să preia gunoiul de la populație.

„Această situație va mai exista până când vom da drumul la managementul gunoiului la nivelul județului. Până atunci, toate UAT-urile trebuie să și caute operator să colecteze gunoiul, cu operator propriu, pentru că unele au serviciu înființat la primărie, sau cu un operator privat. Gunoiul poate fi depus la groapa ecologică de la Bălteni, prin stațiile de transfer pe care le au în județ. Există un operator care gestionează groapa și cele cinci stații de transfer din județ. Toate aceste servicii trebuie să fie făcute până în momentul în care va intra în funcțiunea managementul deșeurilor din județ”, a spus Oprescu.
Șeful administrației județene susține că operatorii de salubritate nu vin să ridice gunoiul pentru că nu sunt interesați de contracte pe termen scurt.
„Nu vin operatori, operatorii de salubritate nu sunt interesați să vină o lună, două sau poate un an, nu se știe în acest moment cât. Ca să vii să exploatezi mai multe localități înseamnă să faci investiții în mașini, pe care le amortizezi în șapte ani. Atâta timp cât termenul este unul scurt și unul foarte scurt până la intrarea operatorului unic, nu găsești operatori”, a adăugat Oprescu.
Președintele CJ Olt speră ca anul acesta problema să fie rezolvată și să fie desemnat un operator unic care să colecteze gunoiul din județ.
„Termenul este incert, dar nu depinde de noi, suntem într-o procedură de licitație. Știți că în urmă cu doi an a fost adjudecat acest contract, nu au reușit să și îndeplinească obligațiile conform contractului și a fost nevoie să-l reziliem. L-am scos din nou la licitație. Să sperăm că anul acest vom avea operator unic care va colecta gunoiul în tot județul”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Olt.