PROGRAMUL RABLA PENTRU ELECTROCASNICE, AMÂNAT

0
460

Programul Rabla pentru Electrocasnice a  fost amânat pentru anul viitor, chiar dacă, în urmă cu o săptămână, ministrul Mediului anunța cu mare fast că orice român își va putea înlocui un aparat electric sau electrocasnic vechi cu unul nou, începând cu 15 decembrie, utilizând sistemul de subvenționare din acest program.

Deocamdată, nu există o explicație oficială a acestei amânări.

În perioada 03 – 31 decembrie 2020, Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării comercianților, în cadrul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice), se arată într-un comunicat de presă al Administrației Fondului de Mediu (AFM). În aceste condiții, programul va debuta, cel mai probabil, anul viitor.

În cadrul programului Rabla pentru electrocasnice se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

– 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 lei pentru laptopuri;

– 300 lei pentru tablete.

Finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program. Înscrierea comerciantului în cadrul programului se realizează în aplicația informatică dedicată programului, conform Ordinului nr. 2.089 din 23 noiembrie 2020 pentru aprobarea Ghidului de finanţare, care poate fi consultat pe site-ul AFM, www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Rabla pentru electrocasnice.