Situația de la Spitalul Slatina este una gravă. Oprescu: „Ne apropiem de medicina de război”

0
3334

Spitalul Județean de Urgență Slatina este la capacitate maximă privind pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2 sau suspecți. Pentru că se simt rău, oamenii vin în valuri și cer îngrijiri medicale de specialitate.

Mai mult de atât, medicamentele pentru formele grave lipsesc, iar unitatea medicală nu are la acest moment nici Remdesivir, nici Tocilizumab.

Într-o scurtă declarație ce a fost făcută după ședința de alegere a celor doi vicepreședinți, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că din 360 de doze solicitate din fiecare medicament s-au primit doar 42 de doze de Remdesivir.

„Spitale sunt pline, ATI-urile sunt pline, medicamente nu sunt. Înțeleg că ministrul Sănătății tot apare pe la TV și tot spune că au depozitele pline și că nu cerem noi la timp medicamente. Vă spun, și o să vă arăt pentru că există documente trimise la timp către ei, nu au aceste medicamente, sau medicamentele pe care le au le dau către spitalele cu care au ei anumite party-pris-uri. La Olt avem mulți internați, ne-ar trebui o cantitate mare din cele două medicamente, vorbim de Tocilizumab și de Remdesivir, sunt două medicamente pe care noi nu le putem cumpăra de pe piața liberă, doar Guvernul le distribuie. Noi chiar dacă le plătim, ele nu costă foarte mult, nu le au, nu sunt în stare să le procure. Și doar ei le distribuie, ei hotărăsc, atât pentru unul, cât și pentru celălalt, ce cote se distribuie județelor. Nouă ne ar trebui în jur de 360 de doze din fiecare din cele două medicamente, în acest moment, pentru pacienții grav, care sunt acum în Spitalul Slatina. În schimb, până ieri nu aveam niciunul dintre cele două medicamente. Am și făcut un strigăt către Ministerul Sănătății să nu se mai laude la TV că au depozitele pline, pentru că eu vă demonstrez cu hârtii solicitările noastre de a lungul timpului pentru aceste medicamente. După ce am făcut puține valuri și am sunat prin Ministerul Sănătății, ieri (n. red. 4 octombrie) ne–au  venit 42 de doze din cele 360 de câte avem nevoie de Remdesivir. Atât! Celălalt medicamente nici nu l-am primit. Pentru cazurile cele mai grave pe care le-am am avut la ATI, ne-am împrumutat de la un alt spital din țară de cinci doze de Tocilizumab”, a spus Oprescu.

Întrebat despre situația de la Spitalul Slatina, Oprescu a spus că lucrurile nu merg într-o direcție bună, pavilionul pentru pacienții confirmați cu COVID fiind plin.

„Situația este una gravă, lucrurile nu se îndreaptă către o direcție bună. Capacitatea spitalului, privind locurile pentru cei cu COVID, este aproape de maximum, de asemenea, ieri, am avut probleme cu locurile de suspecți. Până îi vine rezultatul testului, să vezi dacă are COVID sau îl tratezi de altceva, pacientul stă izolat, într-un compartiment de suspecți. Ieri, toate locurile de suspecți erau ocupate la maximum, nu aveam unde să ducem pacienții. Lucrurile nu sunt deloc în regulă și așteptăm, pentru că locurile noastre, atât de COVID, cât și NONCOVID, sunt aprobate de Ministerul Sănătății. Spitalul Slatina nu este un spital COVID, noi tratăm COVID aici, dar nu este întreg spitalul destinat celor cu COVID. Noi trebuie să ținem Pavilionul Central și Blocul Materno-infantil curate din punct de vedere al infecției COVID, să putem trata toate urgențele sau celelalte boli, care nu au stat pe loc. (…) Ne apropiem de medicina de război, în acest moment. Sunt cazuri peste capacitatea spitalului, nu numai la noi. Guvernul a închis școlile, foarte bine că le-a închis, trebuie să avem în vedere siguranța copiilor noștri, dar în același timp văd că se deschid școlile pentru Alegerile parlamentare, pentru că interesul personal este mai presus de interesul sănătății românilor”, a adăugat Oprescu.

Șeful CJ Olt a explicat că o parte din pacienții suspecți de COVID vor ajunge în clădirea de pe strada Drăgănești.

„O să încercăm o reorganizare. Din această vară, Secția de Psihiatrie s-a mutat într-o clădire nouă la fosta Creșă nr. 1. Acolo (n. red. strada Drăgănești) ne-a rămas acel spațiu gol, unde internăm pacienții cu forme ușoare COVID. Zilele următoare, pe un flux separat, vom internat și o parte din pacienții suspecți în această clădire, încercăm să mai facem loc. Clădirea de pe strada Drăgănești este la limita condițiilor normale din sistemul sanitar, din acest motiv am renunțat la ea, pentru că nu îndeplinea condițiile”, a conchis Oprescu.