Un sfert din localitățile din România doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public cu fonduri de la AFM

0
138

Vineri, 24 iulie, au început înscrierile unităților administrativ-teritoriale care doresc să obțină fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, în cadrul Programului Iluminat Public derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.

  În aplicația informatică sunt înscrise, până la acest moment, peste 800 de solicitări. ”Observ cu bucurie că există un interes deosebit pentru acest program din partea unităților administrativ-teritoriale din toată țara. În primele zece minute de la deschiderea înscrierilor în aplicația informatică au fost înregistrate 700 de solicitări. Mă bucur să constat cât de multe administrații publice locale sunt receptive la programele noastre de finanțare și identifică posibilităţile de dezvoltare ale localităților respective, cu beneficii pe termen mediu și lung pentru protejarea mediului înconjurător” a declarat preşedintele Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi – Szabo.

Programul finanţat de AFM, în valoare totală de 384 de milioane de lei, se adresează administraţiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public prin folosirea unor tehnologii moderne, eficiente energetic, mai puţin poluante, care vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, în același timp, vor reduce costurile pentru iluminatul stradal.

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unităţile administrativ – teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărţite în două categorii: UAT-uri de până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) şi UAT-uri de peste 4.001 locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 1.000.000 de lei).