Șomaj tehnic pentru mii de angajați din Olt

0
286

Numărul firmelor din judeţul Olt care au solicitat indemnizaţia de şomaj tehnic pentru luna aprilie a depășit 1.300. Deşi, perioada de depunere a documentelor este până la finalul lunii mai, peste 1.300 de societăţi au apelat la această măsură pentru un număr de 13.020 salariaţi.

Potrivit directorului executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt, Constantin Cîtu, termenul maxim de plată este de 15 zile de la data depunerii documentelor conforme. „Ultima raportare pe care am avut-o marți (n.red 26 mai) a fost de 1.317 de firme cu 13.020 angajați. Am plătit șomajul tehnic pentru 1.310 de angajatori, suma achitată fiind de aproximativ 22 milioane de lei. Celelalte șapte cereri nu au fost conforme, una a fost pentru AJPIS, patru societăți au spus că renunță, iar cererile a două instituții au fost respinse”, a declarat directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

Angajatul aflat în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente. O noutate este faptul că şomajul tehnic se va acorda şi după data de 15 mai, măsura fiind prelungită până la data de 1 iunie

În judeţul Olt, printre societățile care au fost nevoite să apeleze la această măsură, din cauza pandemiei COVID-19, se numără Pirelli Slatina, Alprom Slatina și Bekaert Slatina.