ALERTĂ ÎN OLT! UN NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN JUDEȚ

0
590

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că de la începutul anului, pe teritoriul judeţului Olt, au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană (PPA) în cinci  localități.

 Cele mai multe focare de PPA au fost confirmate la Vișina – cinci focare, Corabia- două focare și Cârlogani-două focare. De asemenea, a fost confirmat câte un focar la Gîrcov și Baldovinești.

Totodată, reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au anunțat, miercuri, 12 februarie, că  a fost confirmat un nou focar de pestă porcină într-o exploatație nonprofesională din localitatea Celei(Corabia), dar a apărut și o nouă suspiciune de pestă într-o gospodărie din satul Hotaru(Grojdibodu).

Drept urmare, luni, 11 februarie, la sediul Prefecturii Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane. Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au dispus uciderea porcilor, în scop preventiv.

 Luni, 11.02.2020, la sediul Instituţiei Prefectului, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor au fost supuse aprobării planurile de măsuri privind combaterea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea  Celei(Corabia), în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti şi cel privind suspiciunea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea  Hotaru(Grojdibodu), în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt .

 Ca urmare, gospodăria din localitatea  Hotaru(Grojdibodu) a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (4 capete porci), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale ”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

 Având în vedere acest fapt, mai multe localități din împrejurimi au intrat în zona de protecție, dar și în zona de supraveghere. Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Grojdibodu (Grojdibodu şi Hotaru),  UAT Ianca(Potelu) ; FV 51 Grojdibodu .

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Gura Padinii(Gura Padinii, Satu Nou), UAT Orlea(Orlea, Orlea Nouă), UAT Ştefan cel Mare(Ştefan cel Mare, Ianca Nouă), UAT Ianca(Ianca); FV 51 Grojdibodu, FV 52 Ianca, FV 53 Orlea .

Se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Cîrlogani, Baldovineşti, Iancu Jianu, Dobreţu, Vulpeni, Găvăneşti, Călui, Oboga, Morunglav, Bobiceşti .

De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare ”, se mai arată în comunicat. Tot în acest an au fost stinse următoarele focare : 1 focar Perieţi; 2 focare Poboru și 1 focar Mărunţei .

Cu ocazia stingerii focarelor din zona de la Poboru au fost ridicate restricţiile de mişcare pentru două exploataţii comerciale de porci din sat Constantineşti, oraş Scorniceşti .

De asemenea a fost stins şi focarul confirmat la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti şi de săptămâna trecută  a fost făcută repopularea fermei .

La acestă dată rămân sub restricţii de mişcare două exploataţii comerciale de porci, respectiv cea din localitatea Curtişoara şi cea din localitatea Vişina. Totodată, este în curs de desfăşurare acţiunea de recensământ şi examinare clinică, precum şi de de prelevare de probe de sânge de la porci, pentru ridicarea restricţiilor pentru ferma comercială de porci din localitatea Curtişoara .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.

TOTODATĂ, SE MENȚIN RESTRICȚIILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMECRIALIZĂRII ACESTORA-INTERDICȚIE DE FUNCȚIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.