S-a semnat cel mai mare contract public din județul Olt de după 1989. Compania de Apă Olt, investiție de 241 milioane de euro cu fonduri europene

0
2850

Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a semnat, marți, 19 noiembrie, , contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”. Beneficiarul proiectului este Compania de Apă Olt (CAO).

De această investiție, în valoare de peste 241 de milioane de euro, vor beneficia zeci de mii de locuitori din județul Olt. Astfel, vor beneficia de apă și canalizare următoarele localități: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Dăneasa, Scornicești, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara, Dobrosloveni, Fărcașele, Izbiceni, Giuvărăști, Tia-Mare, Rusănești, Serbănești, Crîmpoia, Vișina, Bălteni, Perieți și Schitu.

Perioada de implementare a proiectului este de 84 luni, din care 36 de luni reprezintă perioada de notificare a defecțiunilor.

Contractul de finanțare a fost semnat împreuna cu vicepreședintele Consiliului Județean Olt care este și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Olt-Eco”, Virgil Delureanu și directorul general al Companiei de Apă Olt, Cătălin Ușurelu.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a selectat spre aprobare, în data de 1 noiembrie 2019, „Proiectul Regional Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, cu finanțare europeană nerambursabilă, în valoare totală de 241.076.986 euro. 85% din valoarea totală a proiectului este asigurată din Fondul de Coeziune, 13% de la bugetul de stat și 2% din bugetul local.

Compania de Apă Olt a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru acest proiect, fiind în primii patru operatori din țară care au depus proiecte.

Proiectul Regional Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020” are ca scop continuarea dezvoltării infrastructurii de apă și apă uzată, prin creșterea gradului de colectare și tratare a apelor uzate, respectiv prin creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației în 25 de UAT-uri (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Dăneasa, Scornicești, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara, Dobrosloveni, Fărcașele, Izbiceni, Giuvărăști, Tia-Mare, Rusănești, Serbănești, Crîmpoia, Vișina, Bălteni, Perieți, Schitu).

În Slatina, peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 mp. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei care va fi construită la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro.

La Caracal, Compania de Apă Olt va reabilita cu fonduri europene 53 de kilometri din rețeaua de apă și o va extinde cu 7,4 kilometri. Vor fi reabilitate 58 de foraje, dar și stațiile de pompare Redea, Anton Pann, Preuzinal. Rețeaua de canalizare din Caracal se va extinde cu 18,26 de kilometri și se vor reabilita alți 13,66 kilometri. De asemenea, va fi construită o stație de epurare nouă și opt stații de pompare a apei uzate.

Și la Corabia va fi construită o stație de epurare nouă și va fi extinsă rețeaua de alimentare cu apă cu 17,19 kilometri. De asemenea, vor fi construite două stații de tratare  și câte o stație de pompare în cartierele Tudor Vladimirescu și Vârtopu. Rețeaua de canalizare se va extinde cu 31,15 kilometri, iar alți 15 kilometri vor fi reabilitați.

Investițiile Companiei de Apă Olt vor continua și în Scornicești, Potcoava, Drăgănești Olt și Piatra Olt unde se vor extinde rețele de apă și canalizare și se vor construi noi stații de pompare ape uzate.

În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene și pentru investiții în rețelele de apă, canalizare, stații de tratare a apei și stații de pompare a apei uzate pentru 17 comune din județul Olt.

Compania de Apă Olt vrea să ofere, beneficiarilor servicii de cea mai bună calitate, contribuind astfel la îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață din cât mai multe localități din județul Olt.