Supermarketuri din Olt, amendate drastic de inspectorii sanitari veterinari

0
749

În perioada 25 martie-14 aprilie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a desfășurat acțiuni de control pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare de origine animală și non animală. În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în cuantum total de 35.000 lei. Trei sancțiuni în valoare de 25.000 de lei au fost aplicate unor supermarketuri din Olt pentru nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de depozitare şi supraaglomerare.

  Astfel, în perioada 1-14 aprilie au fost verificate 23 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, laboratoare de cofetărie/patiserie, unități de fabricarea produselor de panificaţie, restaurante, pieţe agroalimentare. Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor fiind aplicate 3 avertismente şi 1 sancţiune contravenţională conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 10000 lei. Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea programelor de autocontrol, nerespectarea compatibilităţii la depozitarea produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, lipsa datelor de identificare (neetichetarea produselor).

A fost retrasă de la comercializare cantitatea de 24,664 Kg carne, preparate din carne şi produse finite, aceasta fiind dirijată către neutralizare.

Totodată, în perioada 25 martie – 12 aprilie au fost efectuate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la ambalarea, depozitarea şi comercializarea ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi din producţia internă.

Au fost verificate 54 de obiective, atât centre de ambalare ouă, cât şi unităţi de vânzare cu amănuntul, fiind aplicate 1 avertisment conform OG 2/2001 la un centru de ambalare ouă, pentru evidenţe incomplete, care nu asigură o trasabilitate corespunzătoare, nerespectarea termenului legal de marcare a ouălor şi 3 sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare, la supermarketuri, în valoare de 25.000 lei, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de depozitare şi supraaglomerare.