Darius Vâlcov a plagiat aproape jumătate din teza de doctorat

0
399

Darius Vâlcov a plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat, intitulată „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, la realizarea căreia a muncit timp de 7 ani, din 2001 până în 2008. Acesta și-a dat teza de doctorat la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București.

Lucrarea sa numără 212 pagini, dintre care 100 sunt copiate din cărți publicate în anii 1970, 1980 sau 1990, fapt care nu mai are nicio relevanță, dat fiind că informațiile sunt depășite și având caracteristica că nicio pagină dintre cele plagiate nu se regăsește în mediul online.

”Lucrarea nu are o parte de metodologie, iar presupusa cercetare este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al companiei TMK Artrom SA din Slatina. Aceasta fabrică țevi de oțel fără sudură și face parte din grupul TMK, al doilea producător mondial de țevi”, menționează Emilia Șercan, într-o anchetă pentru pressone.ro.

Jurnalista a cercetat fiecare pagină a lucrării și a descoperit toate părțile plagiate, dar și sursele de unde Vâlcov ”s-a inspirat”. Iată două exemple din anchetă:

”Primul paragraf de la pagina 8 este copiat de la pagina 171 din „Dicționar de management și finanțe”, de Richard Koch; la fel și cel de-al doilea paragraf, care este copiat, alături de nota 8 de subsol, de la pagina 180 a Dicționarului lui Koch.

De la pagina 29 până la pagina 33 din teză, conținutul este plagiat de la paginile 137-141 ale cărții „Managementul strategic al întreprinderilor și provocările tranziției”, scrisă de Marcela Naneș și apărută în anul 2000 la Editura All Beck. Inclusiv notele explicative de la aceste pagini sunt luate din cartea lui Naneș.”