Preţul loialităţii

0
1478

Pe foarte mulţi dintre români i-a surprins gestul de frondă al lui Paul Stănescu faţă de Liviu Dragnea. Şi asta în condiţiile în care impresia generală este că ascensiunea politică a lui Paul Stănescu a fost posibilă cu sprijinul constant al teleormăneanului. Parcă în afara unei logici elementare, într-un moment în care călărea unul dintre cei mai frumoşi şi mai puternici cai pur-sânge ai puterii, probabil ameţit de aerul rarefiat al înălţimilor, Paul Stănescu s-a întors spre cel ce ţinea dârlogii şi a încercat să-l arunce din spatele său. Chiar dacă nu-şi propusese să călărească în altă direcţie, a vrut să ţină el însuşi dârlogii. Unii s-au grăbit să numească asta trădare şi i-au reproşat lipsa de loialitate.

Într-o discuţie particulară cu fostul vicepremier al României şi ministru al Dezvoltării, venind vorba de loialitate, acesta mi-a dat de înţeles că a fi loial trebuie să însemne că-ţi urmezi principiile în orice împrejurare, în viaţa de zi cu zi şi nu doar în momente de răscruce. A fi loial în raport cu principii, nu cu persoane. Ceea ce înseamnă că dezicerea sa faţă de metodele de conducere autoritariste ale liderului PSD trebuie înţeleasă în această cheie a loialităţii. Rămânând loial faţă de principiile care l-au ghidat în viaţă, Paul Stănescu şi-a riscat întreaga carieră politică. Debarcat de la guvernare, acum trebuie să înfrunte şi furtuna care stă să se declanşeze în PSD Olt. Căci nimeni nu se îndoieşte acum că norii care se adună la orizont, tot mai negri, nu vor acoperi tot cerul PSD Olt şi nu se vor rupe la un moment dat. Unii primari, aşteptându-se la ce e mai rău, chiar se gândesc dacă nu e cazul să se adăpostească sub o altă umbrelă. Adică să schimbe liderul. Unul care să fie în stare să poruncească furtunii să se oprească şi furtuna să asculte de el. Au multe proiecte în derulare şi se tem că le vor fi tăiate sursele de finanţare. Apoi, foarte mulţi conducători de instituţii se tem acum că vor fi schimbaţi din funcţii.

În orice caz, se ascut săbiile în PSD Olt. Depinde foarte mult de cum va şti Paul Stănescu să gestioneze întreaga situaţie. Probabil se aşteaptă ca toată lumea să acorde acelaşi înţeles loialităţii. Loialitate faţă de principii. Înţeleasă astfel, loialitatea devine liant al contrariilor, uneşte polul sud cu polul nord, construieşte caractere şi înalţă până la cer arcul de triumf al omeniei. Dacă toţi românii ar fi loiali, nu am mai fi conduşi de oameni care trădează orice pentru interesul personal şi nu ne-am mai trezi că nişte bufoni politici dispun de destinele noastre. Paul Stănescu a refuzat să fie bufonul lui Dragnea. Dacă va fi să plătească pentru asta, cu cariera lui politică, este un preţ asumat.