Anunț pentru toți salariații! Urmează o minivacanță!

0
991

Urmează o nouă minivacanță pentru toți românii. Angajatorii au obligația de a acorda aceste zile libere salariaților sau să acorde compensații angajaților care trebuie să se prezinte la lucru.

Toţi bugetarii trebuie să se pregătească pentru că şi noiembrie vine cu câteva zile libere.

În România, printre zile libere legale se numără şi data de 30 noiembrie, ziua când pică o altă importantă sărbătoare religioasă, şi anume, Sfântul Andrei.

Sfântul Andrei 30 noiembrie 2018 pică într-o zi de vineri, aşadar, data poate fi legată de zilele de weekend, iar de sărbătoarea Sfântului Andrei, românii vor beneficia de trei zile libere.

Următoarele zile libere în 2018 vor fi, 1 decembrie — Ziua Naţională a României, 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

Munca în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii trebuie să primească un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 că sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională.

Sursa : capital.ro