Etnici români din Serbia și Bulgaria, vizită în judeţul Olt

0
232

Un grup de 50 de etnici români din Serbia și Bulgaria au fost musafirii Consiliului Judeţean Olt, în cadrul Proiectului „Descoperă şi Cunoaşte România”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Românii de dincolo de Dunăre au fost întâmpinaţi de vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, inspectorul școlar adjunct  Florica Grecu, directorul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din Slatina, lector univ.dr. Victor Tița, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică şi şeful Direcţiei pentru Cultură Olt, Gheorghe Iorga.



Proiectul „Descoperă şi Cunoaşte România” a demarat încă de anul trecut şi are în centrul atenţiei comunităţile istorice de români din afara graniţelor ţării. Prezent la Slatina, ministrul secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, a vorbit despre importanţa menţinerii legăturii dintre aceste comunităţi de români şi ţara mamă.

Mă aflu în județul Olt în cadrul programului „Descoperă și Cunoaște România”. Este un program în care aducem etnici români din jurul granițelor în țară, să viziteze țara. Suntem la cea de-a IX-a etapă a acestui program din acest an Centenar. Am avut români din toate regiunile istorice, fie că vorbim despre Ucraina, Transcarpatia, Cernăuți, sudul Basarabiei, cât și din Republica Moldova și din Ungaria. Avem astăzi un grup de 50 de etnici români, 30 din Serbia și 20 din Bulgaria care vor avea trei zile pline de activități. Avem astăzi în județul Olt, mâine jumătate de zi în județul Olt după care vom pleca în județul Dâmbovița unde vor vizita și acolo Curtea Domnească, Turnul Chindiei și Mănăstirea Dealu și Palatul Brâncovenesc de la Potlogi.  De fiecare dată atunci când mergem în județe, și mergem să vizităm țara, pe lângă locurile pe care le vizitează, oamenii pe care îi întâlnesc și amintirile frumoase pe care și le creează, noi ținem neapărat să ducem și partea aceasta spirituală pe la mănăstire unde ei oamenii se și roagă. Scopul proiectului este ca cei care vin aici să-și creeze niște amintiri frumoase, niște emoții și niște schimburi de experiență pe care să le povestească în comunitate. Ca și număr avem un număr crescut la 500 de participanți anul acesta față de 300 anul trecut”, a declarat Veaceslav Şaramet.

Vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, le-a adresat fraților români din afara granițelor țării un cuvânt de bun venit și să se bucure de un sejur plăcut în județul Olt. „Este a doua vizită pe care domnul ministru o face la noi în Oltenia, în speță în Slatina, un oraș extraordinar pe care o să aveți posibilitatea să-l vedeți. Noi avem pe lângă, Mănăstirea Clocociov și Muzeul de la Drăgănești pe care urmează să le vizitați, multe alte obiective importante în județul nostru. Cu altă ocazie probabil colegi de-ai dumneavoastră sau prieteni o să aibă posibilitatea să le viziteze. Sper să vă simțiți bine la noi. Vă doresc un sejur plăcut la noi în cele două zile, multă sănătate și tot binele din lume”, a spus  Virgil Delureanu.

Inspectorul școlar general adjunct, Florica Grecu, a ținut să felicite Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru acest proiect. Astăzi veți cunoaște locuri încărcate de istorie, încărcate de emoție, pentru care oamenii din trecut s-au jertfit. Felicitări ministerului Românilor de Pretutindeni și în speță domnului ministru secretar de stat și tuturor celor care au făcut posibil acest proiect care cred că are un nume foarte inspirat «Descoperă și cunoaște Români». Să dea Dumnezeu să aveți zile frumoase aici și să reveniți cu drag ori de câte ori veți avea ocazia”, a spus Grecu.

Gheorghe Iorga, directorul Direcției pentru Cultură Olt a făcut o scurtă prezentare a patrimoniul cultural al județului Olt.Ca număr de monumente istorice județul Olt se situează pe locul 14 în țară. Are 758 de monumente istorice, din care 214 biserici. Anul 2018 ne-a situat pe primul loc în țară în privința obținerii fondurilor pentru restaurarea monumentelor istorice cu finanțare europeană. Suntem județul care am reușit să încheiem șase contracte pentru monumentele istorice reprezentative ale județului Olt în valoare de 15 milioane de euro. Îl felicit pe domnul ministru secretar de stat și pe dumneavoastră că vizitați județul Olt și cred că veți pleca cum au plecat și ceilalți cu o părere foarte bună despre județul nostru, a precizat Iorga.

Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt a subliniat faptul că în anul Centenarului românii din țară și din afara granițelor trebuie să cultive ceea ce ne unește sufletește, și nu dezbinarea. Domnule ministru, domnule vicepreședinte, frați români. Mă bucur că sunteți azi la Slatina pentru a petrece momente istorice, momente agreabile. Eu reprezint aici o ambasadă a spiritului și a istoriei.  Mie așa îmi place să-i spun muzeului și veți vedea ce tezaur patrimonial inestimabil deținem în cadrul acestui muzeu. Numărul dumneavoastră de 50 pentru mine simbolizează o legiune română venită din Bulgaria și Serbia astăzi la Slatina pentru a fraterniza cu altă legiune cultural-istorică a Oltului. În anul Centenar în anul în care România mare se celebrează noi trebuie să cultivăm ceea ce ne unește sufletește, nu dezbinare. Sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră vibrați, gândiți și simțiți românește. Oricând veți fi primiți aici cu ospitalitate. Sunteți frații noștri și nu privim Dunărea ca pe o graniță ci ca pe un râu, un fluviu, care poartă aspirațiile noastre naționale. Dumnezeu să ocrotească România, Sus inima români”, a concluzionat Guțică. Nu în ultimul rând, directorul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din Slatina, lector univ.dr. Victor TIȚA a catalogat această vizită a etnicilor români din Serbia și Bulgaria ca o vizită între frați.  Mi se pare foarte frumos că suntem cumva la o vizită care curge firesc așa cum ar curge o vizită între doi frați. Vă mulțumim că ați venit astăzi în județul Olt, iar eu prin viziunea pe care o propag încerc și sper să și reușesc să transmitem generațiilor viitoare noțiuni legate de loialitate, de onoare, de patriotism, de naționalism, încât să nu uităm fiecare din noi de unde am plecat. Felicit Ministerul Românilor de Pretutindeni și autoritățile județene care au reușit să facă de fiecare dată aceste întâlniri firești, ca o întâlnire între frați”, a subliniat Tița. După întâlnirea din sala Consiliului Judeţean etnici români din Serbia și Bulgaria au mers în vizită la Muzeul Judeţean Olt, Mănăstirea Clocociov şi la Muzeul Câmpiei Boianului.