Drogurile și alcoolul în rândul elevilor: fenomene ce iau amploare!

0
415

Asociația ”Ajutor pentru Oameni și Natură” are în derulare proiectul ”Stop consumului de alcool și droguri în rândul elevilor”. Proiectul urmărește care este gradul actual de folosire în unitățile de învățământ slătinene a drogurilor și a consumului de alcool. Vor fi atrași în această acțiune elevi, părinți, ziariști, cadre didactice, polițiști, medici, pshiologi și alți specialiști.

Ultimul raport cu privire la consumul de alcool, tutun și droguri în rândul tinerilor cu vârste până la 16 ani, arată că adolescentii români consumă astfel de substanțe mai puțin decât cei din Europa. Totuși, statisticile demonstrează o tendință în creștere a consumului de stupefiante în ultimii patru ani la această categorie de persoane.

Studiile demonstrează că alcoolul, tutunul și drogurile sunt considerate de către adolescenți un alt mod de a cunoaște lumea, un „ajutor” de a relaționa mai bine, de a uita de probleme, de a evada, de a socializa sau de a se afirma. Adolescența este și vârsta tensiunilor emoționale și a angoaselor, aparent de neînțeles pentru cei din jur. De aceea, de multe ori, pentru adolescenții bulversați de propriile întrebări, de barierele și agresiunile, mai mult sau mai puțin reale din exterior, drogul pare singura și cea mai bună soluție.
Factori de risc în consumul de substanțe toxice
Principalii factori de risc ce pot determina consumul de droguri pot fi:

– factorii de ordin personal: aceștia pot fi inclusiv factorii genetici, dar și toate tulburările emoționale, tulburările de personalitate, anxietatile, depresiile, frustrările specifice vârstei;

– factorii familiali: conflictele cu părinții, permisivitatea excesivă sau, dimpotriva, rigurozitatea extrema din partea părinților, antecendetele familiale – studiile arată că adolescenții care au părinți consumatori de alcool, tutun și droguri sunt mai expuși de trei ori să dezvolte astfel de dependențe la rândul lor, față de copiii care nu au astfel de cazuri în familie;

– factorii sociali: accesul facil la substanțele toxice, anturajul, mediatizarea anumitor persoane publice consumatoare de astfel de substante etc.

Conducerea Asociației ”Ajutor pentru Oameni și Natură”