Zece magistrați din Olt au semnat Declarația de Independență

0
482

Situație fără precedent în lumea justiției din România. Asta după ce procurorii, judecătorii și auditorii de justiție au semnat o declarație de independență în care își exprimă îngrijorarea față de implicarea politicului în sistemul judiciar. Declarația de independență formulată de procurori este semnată de 716 procurori, 205 de judecători și 138 de auditori de justiție, ca reacție la decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind revocare șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Pe lista celor 1059 de semnatari se regăsesc și 10 magistrați din Olt. Este vorba despre opt procurori și doi judecători. Cei opt procurori sunt: Lia Sorin Marian – PJ Corabia; Ciobanu Ionica Daniel- PJ Caracal; Marinel Nicolae- PT Olt; Serban Irina- PJ Slatina; Popescu Cristian Ovidiu- PJ Caracal, Dorcu Lavinia-PJ Corabia, Popescu Cristian- PJ Caracal și Ionuț Călina, șeful  DIICOT Olt. Acestui demers s-au alăturat și doi judecători din Olt. Este vorba despre: Pădeanu Cătălina Petruța  de la Judecatoria Slatina și Lucian Cosmin Manoloiu, de la aceeași instanță. Procurorii susțin că ministrul Justiţiei nu are şi nu va avea nicio implicare şi niciun rol în activitatea lor profesională, acest lucru fiind în competenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii se prevalează de documentele semnate de România pe plan internaţional, amintind de standardele impuse de Principiile Națiunilor Unite privind rolul procurorului, adoptate la Havana în 1990, Recomandarea Consiliului Europei (2000)19 privind rolul procurorului în sistemul de justiție penală, Standardele de responsabilitate profesională și declarația privind obligațiile și drepturile procurorilor, adoptată de Asociația Internațională a procurorilor la 23 aprilie 1999, Raportul Comisiei de la Veneția privind standardele europene în ceea ce privește independența sistemului judiciar (CDL_AD(2010)040) adoptat la data de 17-18 decembrie 2010, Avizul nr. 9 (2014) al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (Carta de la Roma).

În declaraţie se subliniază faptul că prin Decizia CCR apare riscul de a se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi, totodată, cer tuturor instituţiilor abilitate şi factorilor de decizie „să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității României de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre, atât în ceea ce privește cooperarea în materie penală cât și cooperarea în materie civilă”.

Gazeta Oltului Redacția