ALRO SA, profit net de 125 de milioane de lei în primul trimestru

0
445

Profitul net al companiei Alro SA Slatina a crescut în primul trimestru din 2018 cu 35 de milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă din 2017.

Cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală, după capacitatea de producție (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă) a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 125 de milioane de lei, față de un profit net de 90 milioane de lei, în trimestrul I din 2017.  Și cifra de afaceri a companiei a crescut, la rândul său, în periaoda de raportare atingând 749 de milioane de lei, comparativ cu 681 de milioane de lei în trimestrul I din 2017.

„În primul trimestru al anului 2018 am continuat să punem în aplicare un program puternic de investiții menit să optimizeze calitatea producției și a produselor, reducând în același timp consumurile. Îmbunătățirea semnificativă a prețului aluminiului a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor noastre financiare, însă trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a menține Grupul cât mai eficient posibil. Aceasta strategie ne-a ajutat atunci când cotația LME a înregistrat scăderi majore și aduce, de asemenea valoare adăugată semnificativă pentru toți acționarii noștri de fiecare dată când prețurile pieței cresc”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A., Marian Năstase. În primul trimestru al anului 2018, piața internațională a aluminiului a continuat tendința înregistrată în a doua jumătate a anului 2017, cotația și cererea de aluminiu crescand semnificativ, cotația medie LME fiind de 2.159 dolari/tonă, față de 1.851 dolari/tonă în trimestrul I 2017.

Grupul ALRO a continuat să se axeze pe furnizarea de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, atât în ​​segmentele de aluminiu primar, cât și în cele de aluminiu procesat. Astfel, vânzările totale de aluminiu au atins nivelul de 749 de milioane de lei (198 milioane de dolari) în trimestrul I 2018, comparativ cu 681 milioane de lei (180 de milioane de dolari), în trimestrul I 2017.

Grupul și-a continuat strategia de dezvoltare pe termen lung, investind în trimestrul I 2018 aproximativ 41 milioane de lei în noi tehnologii și procese menite să crească eficiența totală. Astfel, Grupul s-a axat pe proiecte de cercetare pentru aplicații industriale de înaltă calificare, pe îmbunătățirea tehnologiei de hidroxid de aluminiu, proiect co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și pe înlocuirea unor echipamentele existente pentru a susține nivelul producției bugetate.

Strategia de dezvoltare implementată la nivelul Grupului s-a dovedit a fi de succes, toate companiile din Grupul ALRO înregistrând profituri anul trecut.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană, dar compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Grupul Alro

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. – entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru Alro.

Ilie Bîzoi