Amenințare pentru Baza Militară de la Deveselu

0
1271

De peste 3 ani instituțiile statului român se străduiesc, deocamdată fără succes, să demoleze un saivan de oi construit la doar câțiva metri de gardul unității militare (UM) 01871 Deveselu, care găzduiește în prezent sistemul american antirachetă Aegis Ashore. Saivan despre a cărui existență armata SUA susține că „subminează cerințele de securitate fizică minime” ale facilității militare, este incompatibilă cu operarea scutului antirachetă și pune România în postura de a încălca un angajament asumat printr-un acord internațional.

Toți se întreabă cum a ajuns adapostul pentru oi chiar lângă scutul de la Deveselu.  Se pare că, în 2007, Dumitru Bleja, un cetățean din Caracal a cumparat aproximativ un hectar de teren in extravilanul comunei Stoenesti unde și-a  construit mai târziu un grajd de animale, însă fără autorizație de construcție și nefiind înregistrat în evidențele fiscale.

De atunci a început o lungă serie de procese, care continuă și în prezent, statul român încercând să demoleze construcția aflată chiar la aproximativ 25 de metri de gardul unității militare. Aceasta a devenit brusc extrem de importantă, mai ales că, in 2010, România și SUA au început negocieri oficiale privind amplasarea scutului antirachetă la Deveselu, iar un an mai târziu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat oficial amplasarea scutului antirachetă american din Romania la fosta bază aeriană.

Deși s-a dispus demolarea saivanului și amendarea proprietarului cu 3.000 de lei pentru construire ilegală, Dumitru Beja a cerut si a obtinut, luna trecuta, revizuirea acestui proces. În plus, se așteapta și soluționarea unui proces de la ICCJ privind avizul MApN pentru construirea saivanului, iar povestea e departe de a se termina.

Amintim că scutul antiracheta de la Deveselu, declarat operațional în mai 2016, a costat nu mai puțin de 800 de milioane de dolari, fiind compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un un radar antibalistic.Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurtă și medie de acțiune. Scutul antirachetă de la Deveselu este una dintre cele mai importante baze americane din Europa.