Festivalului Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu” de la Drăgănești-Olt, câștigat de un doljean

0
547

Oraşul Drăgăneşti-Olt a găzduit și în acest an Festivalul Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu”. Manifestarea a avut loc vineri, 29 septembrie, pe scena Casei de Cultură „Ileana Constantinescu” din localitate.

Ineditul eveniment  a fost organizat de Consiliul Judeţean Olt, Primăria şi Consiliul Local Drăgăneşti Olt, Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”, Direcţia pentru Cultură Olt, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt şi Ansamblul Profesionist  „Doina Oltului”. Totodată, în acest week-end la Drăgăneşti vor avea loc şi Zilele Oraşului.

„Locuitorii orașului Drăgănești- Olt au dovedit de fiecare dată că iubesc acest festival, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Și ediția din acest an a festivalului a fost un prilej de redescoperire a celor mai frumoase şi originale doine şi balade, fiind prezenți interpreţi vocali din toate zonele ţării. Cu toții au venit pentru a demonstra autenticitatea şi originalitatea doinelor şi baladelor româneşti. Noi, cei din conducerea locală, promitem că acest festival va avea continuitate și vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini astfel de evenimente care duc mai departe tradițiile poporului nostru. Le mulțumesc invitațiilor și oamenilor care au răspuns invitației noastre și au venit într-un număr foarte mare”, a declarat Rotaru Pantelie, primarul orașului Drăgănești-Olt, în deschiderea festivalului.
Nu mai puţin de 23 de concurenţi, veniţi din aproape toate colţurile ţării (Argeș, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Suceava, Sibiu, Prahova, Olt, Dâmbovița, Dolj, dar şi din alte judeţe) s-au înscris la acest festival. Desfășurat pe parcursul a 41 de ediții fără întrerupere, festivalul este de fiecare dată unic prin specificul său și a fost găzduit de Casa de Cultură din localitate, ce poartă numele îndrăgitei interprete, originară din satul Comani, ce aparține oraşului Drăgăneşti Olt: Ileana Constantinescu.

Preselecția concurenților  a avut loc în ziua de 29 septembrie 2017, cu începere de la ora 10:00, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”, iar începând cu ora 18:00 a avut loc concursul propriu-zis și Gala Laureaților . Concurenții au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist Doina Oltului, iar juriul alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc a acordat diplome și premii în bani.
Pe scena festivalului, în afara concuruslui au susținut recitaluri nume grele ale muzicii populare românești precum: Tiberiu Ceia, Ion Ghițulescu, Gelu Voicu, Gheorghița Nicolae și Ion Crețeanu. Invitatul  de onoare al Festivalului a fost Sofia Baciu. De asemenea, pe scenă au mai urcat: Grupul Vocal „Rapsozii Oltului de Jos”, „Bujorelul” și Ansamblul Folcloric „Hora”.

Vă prezentăm mai jos câștigătorii Festivalului Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu”, ediția a 42-a:
Marele Premiu: Lilea Alexandru- Băilești, județul Dolj.
Premiul I: Hrincescu Mihai- județul Suceava
Premiul II: Ioana Milculescu- județul Olt
Premiul III: Urlea Iulian- județul Galați
Mențiune I: Geanina David- județul Olt
Mențiune II: Stelian Păun- județul Giurgiu
Mențiune III: Gabriel Gorjanu- județul Gorj
Iubitorii de carte și artă au participat şi sâmbătă- 30 septembrie 2017, de la ora 10.00, cu ocazia Zilelor Oraşului, la Biblioteca „Dumitru Popovici” la lansările de carte ale scriitorilor: Elena Turbatu-Antonescu și Vasile Spătaru, precum și la vernisajul expozițiilor semnate de autorii: Marcel Duțu, Ioana Dinu și Daniel Eugen Dobre.