Topul celor mai mari venituri obţinute din meditaţii de profesorii din Olt

0
1364

Doar douăzeci şi doi de profesori din judeţul Olt au declarat anul trecut că au oferit meditaţii elevilor, în afara orelor de şcoală, faţă de anul 2015, când în evidenţele Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt erau 25 de cadre didactice înregistrate cu venituri obţinute din servicii executate ca meditatori.

De ani buni, meditaţiile pe care unii profesori din şcolile şi liceele din judeţul Olt le fac cu elevii reprezintă activităţi independente ce aduc un venit suplimentar angajaţilor din învăţământ, care se plâng din cauza lefurilor mici. Dacă o parte dintre aceştia a decis să intre în legalitate, declarându-şi veniturile, cei mai mulţi desfăşoară astfel de activităţi „la negru”.

Numărul de contribuabili care au declarat venituri din meditații în anul 2016 a fost de 22. Suma totală a veniturilor obținute din meditații în anul 2016  a fost de 76.370 de lei”, a declarat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt.

Un simplu calcul arată că, în medie, fiecare ar fi încasat circa 3.471 de lei pe an, adică puțin peste 289 de lei pe lună, ceea ce ridică totuşi semne de întrebare, în condiţiile în care şcolarii plătesc la meditaţii câteva zeci de lei pe o şedinţă de două ore. Pe primul locul în topul cadrelor didactice din Olt care au obținut venituri din meditații în anul 2016 se situează un profesor care a declarat venituri obţinute din meditaţii anul trecut de 13.835 de lei. Locul doi este ocupat de un dascăl care a cîştigat din meditaţii 13.100 de lei, iar pe locul trei se află un cadru didactic care a obținut venituri de 13.003 lei. Locul patru este ocupat de un alt coleg de breaslă care a câștigat din meditaţii în 2016, nu mai puţin de 9.360 de lei, în timp ce pe locul cinci s-a situate un profesor care a obținut venituri în cuantum de 7.252 de lei.

Însă numărul profesorilor care îşi declară veniturile este departe de a fi cel real, având în vedere că foarte mulţi copii sunt meditaţi încă din clasele primare la diverse discipline. În annul 2015, 25 de cadre didactice au declarat orele de meditaţii. Valoarea totală a sumelor declarate pentru această activitate a fost de 100.183 lei, iar valoarea impozitului aferent din meditaţii a fost de 16.030 lei. Veniturile totale realizate efectiv sunt menţionate prin Declaraţia privind veniturile realizate din România, formularul 200, până la data de 25 mai a fiecărui an. Potrivit prevederilor Ordonanţei numărul 28/1999 cu modificările ulterioare, cadrele didactice care încasează numerar banii din meditaţii trebuie să elibereze chitanţă. Pentru a intra în legalitate cu acest venit suplimentar, meditatorii trebuie să se înregistreze ca PFA (persoana fizică autorizată).
Ilie Bîzoi