Olt: Tone de produse alimentare retrase de la comercializare şi unităţi de alimentaţie publică suspendate

0
253

Amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei vechi de lei au aplicat inspectorii sanitar-veterinari, de la începutul acestei luni, în urma verificărilor desfăşurate în unităţile de alimentaţie publică din judeţ, de tipul restaurantelor, fast-food-urilor, laboratoarelor de cofetărie, patiseriilor şi pizzeriilor. În plus, din cauza nerespectării normelor de igienă, organele de control au emis patru ordonanțe de suspendare temporară a activității şi au retras de la comercializare în jur de două tone de produse alimentare de origine animală.

Odată cu începerea sezonului estival, reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au demarat ample acţiuni de control la unităţile de alimentaţie publică din judeţ Prin aceste controale se încearcă identificarea şi retragerea de la comercializare a produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. Timp de două săptămâni, reprezentanții DSVSA Olt au trecut pragul a zeci de unităţi de alimentaţie publică, iar ceea au constatat nu este deloc îmbucurător. Preparate neetichetate, ambalaje deteriorate, produse cu aspect necorespunzător, sunt doar câteva dintre neregulile depistate de către inspectorii sanitar-veterinari olteni care au luat măsura suspendării a patru unităţi de alimentaţie publică din judeţ şi retragerea de la comercializare a aproximativ două tone de produse alimentare de origine animală. „Din 3 iulie şi până în prezent am dat 17 amenzi în valoare de 90.000 de lei, am suspendat activitatea la patru unităţi pentru nerespectarea normelor de igienă, am reţinut oficial şi transmis către unităţile de neutralizare în jur de două tone de ouă, produse lactate, carne şi preparate neetichetate, cu aspect necorespunzător şi cu ambalaje deteriorate. Deşi ulterior agenţii economici suspendaţi şi-au remediat deficienţele, iar activitatea a fost redeschisă, noi continuăm să-i monitorizăm prin teste săptămânale de sanitaţie care constau în recoltarea de probe săptămânale timp de trei luni pentru  a vedea eficienţa acţiunilor de igienizare”, a precizat dr. Mariana Mitroi din cadrul DSVSA Olt.

Ilie Bîzoi