SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE ÎN PRIMĂRIILE DIN OLT

0
1377

Mii de olteni beneficiază lunar de ajutoare sociale, indemnizaţii de handicap sau salarii ca asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Alte sute de persoane ar trebui atent monitorizate, fiind în situaţii de risc de abandon, de neglijare sau diferite tipuri de abuzuri. Un asistent social din cadrul primăriilor ar trebui să le treacă periodic pragul tuturor acestor oameni pentru a vedea modul în care trăiesc, dar şi pentru a întocmi anchete sociale. Din păcate, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, în sensul că uneori anchetele sociale sunt întocmite din birouri fără ca asistenții sociali să se deplaseze la fața locului pentru a vedea situația din teren.

 Asta, pe de-o parte din cauza volumul mare de muncă și a sarcinilor în plus pe care le au, în afara celor de asistență socială, iar pe de alta pentru faptul că destui de mulți nu sunt bine pregătiți pentru a practica o astfel de meserie sau nu cunosc bine legislația în domeniul social. Dovadă că în multe localități oltene la serviciul de asistenţă socială sunt angajate persoane fără studii superioare în domeniu. În prezent în județul Olt există un număr de 346 de angajați ai Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS). Potrivit conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSPC) Olt, puțin dintre cei 346 au studii superioare de specialitate. Din informațiile noastre numărul total de angajați ai Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS)din cadrul administrațiilor locale din județul Olt este de 346, cu mențiunea că nu avem situația de la toate primăriile din județul Olt. Din cei 346 de angajați ai Serviciilor Publice de Asistență Socială, de la care avem informațiile, 86 sunt cu studii superioare de specialitate, 71 sunt cu studii postliceale și 189 sunt fără studii de specialitate. La nivelul Serviciilor Publice de Asistență Socială din cadrul administrațiilor locale din județul Olt, din informațiile ce le avem, sunt 125 de persoane cu atribuții de asistență socială”a precizat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.

Conform legii, un asistent social în România este obligat să aibă studii de specialitate. Lipsa angajaţilor cu studii de specialitate face ca multe cazuri de abuzuri împotriva copiilor să rămână nepedepsite. Acum, asistența socială din țara noastră este la pământ. Mulți dintre angajați sunt slab pregătiți, prost plătiți și se pierd printre sute de dosare stufoase.