Gazeta Oltului este o voce puternică în presa din zonă

0
235

Cotidianul ”Gazeta Oltului” sărbătorește 25 de ani de la lansare pe 1 decembrie 2020, timp în care a fost lider pe segmentul de presă scrisă în județul Olt.

Acesta a devenit repede o voce în presa scrisă din zonă și o pepinieră locală de tineri ziariști, tehnoredactori sau agenți de publicitate.

Datorită faptului că nu a fost subjugat politic sau financiar unor formațiuni politice sau grupului de interese financiare locale, Gazeta Oltului a prezentat mult mai obiectiv evenimentele și a permis tuturor partidelor politice accesul la exprimare în paginile ziarului.

Timp de 25 ani, Gazeta Oltului a fost apropiat de mediul local de afaceri, a urmărit atent și cu obiectivitate viața, social, politic și evenimentele din județul Olt.

Noi nu doar am scris despre oameni și fapte, trăiri, dar am și trăit schimbările aduse sau trăite de ei.

Avem privilegiul de a fi martorii nașterii, evoluției și trecerii in memoriam al clasei politice, al industriei sau al culturii oltene.

La Gazeta Oltului s-au lansat în politică cei mai importanți oameni de stat și politicieni din Olt.

Totodată, ne-au onorat cu prezența la redacție, la aniversările noastre și în paginile ziarului lideri naționali de partide, scriitori, sportivi sau politicieni de renume în România.

Am plecat la drum cu o echipă, în cea mai mare parte formată din tineri, fără experiență în viața redacțională.

A fost în contextul anilor 1990 singurul mod în care o pubicație se putea deparazita de influența comunistă a presei din România.


Ca publicație implicată activ, fără teamă și răspunderea decât în fața adevărului și a cititorilor, Gazeta Oltului are meritul incontestabil de a fi promovat și sprijinit inițiativa de formare a unor profesioniști și oameni puternici, de valoare, viitori formatori de opinie în viața editorială din Olt.

Rolul presei a fost și va rămâne unul fundamental pentru viața politică și socială din Olt.

Lipsa noastră de experiență a fost compensată de efortul tinerilor, perfecționarea lor profesională, libertatea pe care o aveau în exprimarea prin cuvinte. Cu o singură condiție: a prezenta informații corecte, clare, rapide și de calitate.

Au trecut 25 de ani și pentru cei care au contribuit la editarea, tipărirea și difuzarea ziarului n-a fost ușor, simplu și plăcut.

Încă de la primul număr al ziarului, cei care conduceau destinele politico-administrative ale județului au încercat să ne dea „directive”, să bată cu pumnul în masă sau să ne dea ”șuturi” prin controale ordonate la societatea care edita ziarul, acțiuni în justiție…

Din fericire pentru noi, cei mai mulți dintre executanți, de la finanțe, garda de mediu , poliție, parchet sau judecători, au fost oameni verticali, corecți, și nu au dat curs ordinelor primite.

Totuși, în mod ciudat, cea mai mare lovitură, în toți acești 25 de ani, am primit-o din partea unor confrați din presa scrisă olteană.

Subordonați stric unor partide politice sau grupuri financiare de interese cu acoperire politică aceste ziare ne-au făcut o concurență neloială, incorectă, având un singur scop: scoaterea Gazetei Oltului de pe piață.

Ne bucurăm să constatăm că toate aceste ziare de… partid și-au încetat activitatea, unul după altul, timp în care Gazeta Oltului și-a continuat drumul 25 de ani.

Memoria mea afectivă păstrează amintirea emoțiilor, frământărilor și trăirilor firești legate de acele momente.

Timpul nu a stat pe loc și, inevitabil, mulți dintre colegi, colaboratori sau buni prieteni, ne-au părăsit pentru totdeauna, fiind în grija îngerilor. Alții și-au găsit alte oportunități și drumuri în viață, aproape toți devenind oameni și profesioniști de nădejde ai societății.

Este foarte greu să revezi prin cuvinte activitatea petrecută într-un sfert de secol.

Pot să conchid că, de-a lungul anilor, am simțit pe umărul meu aproape mereu și la timp, prieteni care să mă sprijine atunci când am fost doborât la pământ și care să mă ajute să merg mai departe.

Un simplu mulțumesc nu este de ajuns pentru toate momentele și emoțiile frumoase pe care le-am petrecut împreună.

Pentru că existăm de 25 de ani și continuăm drumul nostru editorial le mulțumesc tuturor acela care ne-au fost alături. La mulți ani!

Paul Dobrescu