Ziua Armatei, celebrată la Slatina

0
336

Ziua Armatei a fost sărbătorită la Slatina, la statuia Ecaterinei Teodoroiu, amplasată la ieșirea din municipiu spre Craiova. Ceremonia a fost deschisă de Imul României, apoi trei preoți au oficiat o slujbă de pomenire pentru ostașii care au căzut în luptă.

La eveniment au participat președintele CJ Olt, Marius Oprescu, prefectul de Olt, Florin Homorean, viceprimarii Slatinei, Gigi Vâlceleanu și Claudiu Stăncioiu, cei doi vicepreședinți ai CJ Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, deputatul Marius Iancu și Tomiță Crăciun, comandantul Garnizoanei Slatina.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a vorbit despre importanța zilei de 25 octombrie.

„Ziua de 25 octombrie reprezintă un moment cu o valoare de referinţă pentru armata şi poporul român: este ziua când ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupaţie străină, iar România a pornit demnă pe drumul pe care se află şi astăzi. Datorăm profund respect celor care au făcut posibil acest lucru, soldaţii români. Iar ziua dedicată lor, Ziua Armatei Române, este cel mai potrivit moment pentru a ne exprima preţuirea faţă de toţi cei care servesc ţara sub culorile drapelului naţional şi recunoştinţa faţă de veteranii de război,  totodată înclinându-ne frunţile, cu respect, în memoria eroilor care  au apărat interesele naţionale cu preţul propriilor vieţi”, a spus prefectul.

Oficialii au depus coroane la statuia eroinei de la Jiu, ce a fost dezvelită la 1925, în prezența Reginei Maria.

Statuia Ecaterinei Teodoroiu este creația sculptorului Dimitrie Mățăoanu, care a înzestrat Slatina cu o operă de mare valoare istorico-artistică inclusă în patrimoniul național. Statuia din bronz o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire și o cască ostășească în mâna dreaptă.