ANCHETĂ. Acuzații grave la adresa medicilor de la Spitalul Balș, în cazul femeii, de 55 de ani, care a murit de COVID-19

0
896

Fiul femeii din Balș, care a murit din cauza COVID-19, la doar 55 de ani, fără a avea alte boli asociate, face acuzații grave la adresa medicilor de la Spitalul Balș. Bărbatul îi acuză pe medicii de la Balș că nu au știu să interpreteze cele trei radiografii ce i-au fost făcute mamei sale și că femeia nu a fost transferată la timp într-un spital de rang superior. De fapt, femeia a trecut prin trei spitale, Balș și Caracal, murind la Spitalul Colentina. Reprezentanții Spitalului Balș admit că tratează pacienți cu forme grave COVID-19, fără a avea paturi de Terapie Intensivă.

Cum a început drama familiei din Balș

Fiul femeii povestește cum a început toată drama familiei. Pentru că făcea frisoane și îi curgea nasul, femeia a fost testată pozitiv la Spitalul din Balș, unde a primit îngrijiri medicale timp de două săptămâni.

„Mama nu avea alte boli, era perfect sănătoasă. Ei erau acasă, mama și tatăl meu, eu eram plecat la muncă. S-au dus și și-au făcut testul, pentru că aveau frisoane și le curgea nasul. S-au testat la spitalul din Balș, a fost un test rapid care a ieșit pozitiv, apoi au făcut test la DSP Olt și a ieșit din nou pozitiv. Părinții mei au fost internați la spitalul din Balș, li s-au făcut radiografii. Mamei i s-au trei radiografii pe care medicul care s-a ocupat de ea nu a știut să le interpreteze. Mie mi s-a spus tot timpul că mama este bine, așa au ținut-o mereu cele 14 zile cât a fost internată la Balș”, a spus fiul femeii.

În cele din urmă, pentru că starea femeii s-a agravat, aceasta a fost transferată la Spitalul Municipal Caracal. Bărbatul spune că medicii caracaleni au descoperit la tomograf că plămânii femeii erau grav afectați.

„Mami, fiind cunoscută în oraș la noi, a fost transferată la Caracal joia trecută, oamenii de acolo i-au făcut un tomograf în care au aflat că are plămânii afectați 90 la sută. Din trei radiografii nu și-au dat seama, însă la Caracal au văzut că plămânii sunt foarte grav afectați, iar starea de rău a mamei era de zece zile, așa ne-au spus prin telefon. Joia trecută a ajuns la Caracal, iar vineri dimineață, pentru că medicii ne-au spus că starea este foarte gravă, a fost transferată la Spitalul Colentina. Am reușit să o transferăm pentru că în seara respectivă a murit un pacient și era un pat liber. A ajuns la Colentina vinerea trecută, iar la o săptămână, vineri, la 10.30, a decedat. I s-au făcut tratamente pentru COVID-19, cu plasmă. Din cauza medicilor de la Balș care i-au terminat plămânii, pentru că nu au știut să-i citească radiografiile, mama mea a decedat. Fac acuzații către Spitalul Balș, dacă o transferau mai repede era altceva. Nu vreau să dau nume de doctori, dar vreau să acuz acest spital din Balș”, a adăugat fiul femeii.

Spitalul Balș nu are Terapie Intensivă pentru pacienții COVID

Managerul de la Spitalul Balș, medicul Carmen Grigoriu, a precizat că starea femeii s-a agravat brusc, iar transferul a fost realizat cu mare greutate. Grigoriu admite că spitalul din Balș nu are paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții cu forme grave COVID-19.

„Pacienta a fost bine, ea a tot solicitat să plece acasă, după care brusc i s-a agravat starea, iar noi am cerut transferul, care s-a obținut cu foarte mare greutate. Inclusiv acum am doi pacienți care sunt cu formă medie și care ar trebui să meargă către un spital din Ordinul 555, dar nu reușesc să-i transfer de sâmbătă. Noi nu avem Terapie Intensivă la Balș, nu avem paturi pe Terapie Intensivă, avem doar două paturi pentru Anestezie, pentru Blocul Operator. COVID tratăm de când a apărut, mai mult supraveghem de când a fost Ordinul 1321, acel ordin este abrogat, dar nimeni nu citește Ordinul 1513, în care se spune că pacienții cu semne clare COVID ar trebui duși direct către spitalele din Ordinul 555, este o întreagă discuție la nivel de DSP, Spitalul Slatina și Spitalul Caracal. În momentul în care noi îi diagnosticăm, ar trbeui să-i și transferăm, dar nu ni-i primește nimeni, ne spun că nu au locuri. Da, așa a fost și acest caz. Femeia a mers bine zece zile, după care a apărut afectarea pulmonară. Când s-a văzut evoluția pe radiografie, la ultima radiografie, s-a încercat transferul. A durat 24 de ore până am găsit un pat liber, timp în care femeia a stat pe sursă de oxigen, dar pe mască obișnuită, pentru că nu avem ventilator și C-PAP4, în schimb saloanele au sursă de oxigen, pentru mască normală de oxigen. În acest caz nu a fost suficient. Pe radiografie era acea imagine de sticlă, care a apărut la ultima radiografie. Femeia nu se știa cu nicio boală și nici nu i-au descoperit alte boli, nu putem vorbi de vreo afecțiuni cardiacă sau diabet”, a spus managerul Spitalului Balș.

Grav este că reprezentantul unității medicale din Balș admite că poate avea probleme penale în cazul în care familia femeii ar depune plângere organelor abilitate.

„Dacă familia se îndreaptă către spital, pentru că am tratat pacientul, deși trebuia să-l transferăm, suntem pasibili, dar nici nu puteam să dăm oamenii în stradă. Nu avem Remdesivir, spitalul a achiziționat un antivrial, Kaletra, pe care îl administrăm, acesta este pentru formele ușoare, protocolul spune că un antiviral la alegere. În mod normal, noi ar trebui să ținem asimptomaticii și formele ușoare, la care nu ai nevoie de antiviral”, a spus medicul Carmen Grigoriu.

În acest moment, la Spitalul Balș sunt zece pacienți diagnosticați cu COVID-19 și patru sunt suspecți.

„Avem zece pacienți pozitivi, din care patru pleacă acasă cu decizie de izolare, pentru că sunt în stare bună, restul rămân. Mai avem patru suspecți la care le-am recoltat astăzi. Suntem la capacitate maximă, avem zece paturi pentru confirmați și trei pentru suspecți. Din 11 iulie tratăm pacienți COVID-19, cam 60 de pacienți au fost tratați la Spitalul Balș în total”, a conchis managerul Spitalului Balș.

Georgeta Vîlcecoiu, femeia care a murit la doar 55 de ani din cauza COVID-19, a fost înmormântată sâmbătă, în Balș.