PATRONI DIN CORABIA, VULTUREȘTI ȘI CILIENI, PRINŞI CU MUNCITORI LA NEGRU. CE AMENZI AU PRIMIT

0
515

Patronii a trei societăți din Corabia, Vulturești și Cilieni au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 50.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

O persoană a fost identificată la un restaurant din Corabia, amenda în acest caz fiind de 10.000 de lei, o persoană lucra fără forme legale de angajare la o societate de comerț, din Vulturești, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 20.000 de lei, în timp ce o persoană muncea fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la o unitate de fabricarea uleiului din Cilieni, angajatorul fiind sancționat cu 20.000 de lei.

De altfel, în luna septembrie, inspectorii de muncă au verificat 265 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 223 de sancţiuni, din care 16 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 88.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 344 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

Tot în luna septembrie, 19 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, 17 soldate cu incapacitate temporară de muncă și două mortale.