Olt: fermierii vor primi despăgubiri doar pentru zece la sută din suprafața calamitată

1
303

Sute de fermieri olteni sunt nemulțumiți, după ce au aflat vestea că nu vor primi despăgubiri pentru culturile de primăvară calamitate. Astfel, agricultorii olteni s-au plâns Direcției Agricole Județene Olt că recolta de pe 21.318 hectare a fost grav afectată de secetă.

Comisiile formate din reprezentanți ai Direcției Agricole Olt, APIA Olt și reprezentanți ai primăriilor locale au stabilit însă că fermierii nu au fost chiar așa afectați de secetă.

Mai mult de atât, la floarea soarelui, specialiștii olteni nu au mai găsit culturile, oamenii strângând recolta de pe câmpuri înainte de evaluare. Astfel, din procesele verbale ce au ajuns la Direcție Județeană Agricolă Olt suprafața calamitată este de doar 2.185,3932 hectare, din care: porumb 2.030,5422 hectare, floarea soarelui 10,27 hectare, soia 74,734 hectare, lucernă 67,777 hectare, plante nutreț 1,40 hectare și sorg 0,67 hectare.

„Suprafața calamitată din înștiințări este de 21.318 hectare, dar conform proceselor verbale este de doar 2.185,3932 hectare, adică cam zece la sută din ce s-a cerut. Au fost probleme, pentru că la floare soarelui culturile nu au mai fost găsite pe câmp, fermierii au recoltat înainte de vizita în teren și nu s-au putut evalua. Rapoartele operative au fost depuse de către 39 de unități administrativ teritoriale, iar procesele verbale au fost întocmite pe 24 de unități administrativ teritoriale (UAT). 15 UAT-uri au avut sub 30 la sută culturile afectate, culturile au fost recoltate sau au depus adrese de revenire sau retragere. Avem procese verbale pentru 1.183 de fermieri, iar hotărârea se va adopta în CJSU până pe 30 septembrie, apoi se va trimite situația la Ministerul Agriculturii”, a spus directoarea DAJ Olt, Gabriela Andronie.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.