COMPANIA ALRO MULȚUMEȘTE GUVERNULUI ROMÂNIEI

0
460

Grupul ALRO salută implementarea primei etape a schemei de ajutor de stat adoptată prin Ordonanța de urgență 81/2019 pentru compensarea costurilor de emisii indirecte încorporate în prețul energiei.

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, după capacitatea de producţie, anunță primirea plății compensatorii pentru emisiile indirecte costurile suportate în 2019 de companiile cu consum intensiv de energie.

Reprezentanții companiei ALRO susțin că, implementarea schemei de compensare a costurilor indirecte în România reprezintă un pas atât de necesar către utilizarea tuturor instrumentelor oferite de legislația europeană pentru asigurarea competitivității companiilor naționale atât pe piața internă globală, cât și pe cea europeană.

„ De aproape opt ani încoace, ALRO și întregul nostru grup au fost forțați să acționeze pe piețele internaționale având un dezavantaj competitiv reprezentat de costurile indirecte ale emisiilor; până acum am reușit să atenuăm parțial acest dezavantaj printr-un program de investiții foarte complex axat pe reducerea consumului de energie, obținând un nivel de eficiență energetică de 99% pentru tehnologia electrolizei și am extins permanent cota și gama de valoare ridicată și foarte mare – produse adăugate. Cu toate acestea, în ultimii ani, piața aluminiului a înregistrat o evoluție semnificativă a recesiunii și, prin urmare, ne-am confruntat cu pericolul de a ne pierde competitivitatea, în special în raport cu ceilalți producători din UE care beneficiază deja de mulți ani de schemele naționale care compensează costurile de emisii indirecte determinate de UE. Cadru ETS ”, a  declarat prin intermediul unui comunicat de presă Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de administrație al ALRO.

Implementarea Ghidurilor de ajutor de stat ETS vine într-un moment în care piața internațională a aluminiului continuă să raporteze o încetinire, fiind grav afectată de pandemia COVID 19, prețul aluminiului situându-se la niveluri de aproximativ 1.700 USD / tonă, de la o medie pentru 2019 de 1.791 USD / tonă și 2.110 USD / tonă, în 2018. În plus, la nivel național, taxele ridicate la electricitate și creșterea semnificativă a prețurilor de emisii de CO2 s-au tradus ulterior în prețuri prohibitiv de mari pentru electricitate. „Compania dorește să mulțumească guvernului român, autorităților române de la toate nivelurile, precum și Comisiei Europene, pentru promovarea și implementarea eficientă a schemei de ajutor de stat, arătându-și angajamentul ferm de a sprijini industria românească, economia națională și păstrarea a mii de locuri de muncă în perioade atât de dificile, se mai arată în comunicat.