Mănăstirea Plăviceni: 419 ani de la decapitarea Sfântului Voievod Mihai Viteazu. Primarul comunei Scărișoara, Liviu Tiugan, prezent la eveniment

0
821

Anul acesta s-a celebrat unul dintre cele mai importante aniversări centenare ale existenței noastre ca națiune: 100 de ani de la confirmarea și validarea europeană și mondială a visului de reîntregire a neamului, vis al cărui proiect a fost realizat pentru prima dată în urmă cu 419 ani de marele voievod al Unirii, Mihai Viteazu. Această figură monumentală a istoriei noastre reprezintă, în plan spiritual și politic, emblema reîntregirii, transpusă în fapt de Regina Maria a României și Regele Ferdinand.
Duminică, 9 august, a avut loc, la mănăstirea Plăviceni comemorarea Tăierii Capului lui Mihai Viteazu, căci s-au împlinit 419 ani de la asasinarea voievodului, la Turda (9 august 1601). Locul comemorării se justifică prin aceea că aici, în curtea mănăstirii Plăviceni, au fost descoperite, în 2010, într-o groapă zidită, osemintele frumos mirositoare ale lui Mihai Viteazu. Din 2011, când acest fapt a devenit certitudine, noi îl pomenim în fiecare an cum se cuvine, prin Sfânta Liturghie, citirea Acatistului lui Mihai Viteazu, parastasul Voievodului și agapa frățească.
La acest evenimnet de mare importanță pentru poporul român au participat autoritățile locale din județele Olt și Teleorman, primarul comunei Scărișoara, Liviu Tiugan, istoricul Marian Alexandru Cristian, generalul Mircea Ghelaru, numeroase ONG-uri, dar și români din toate colțurile țării.
Festivitatea celei de-a noua comemorări din 2012 încoace, a începeut în jurul orei 9.00, cu Sfânta Liturghie, urmată de Acatistul și Parastasul Voievodului, și s-a încheiat cu discursurile oaspeților și agapa frățească.
Scurt istoric:
Mănăstirea Plăviceni, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul, este o mănăstire de călugări cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, important monument arhitectonic din Țara Românească a epocii lui Matei Basarab, astăzi aflat în fază de reconstrucție.
Ruinele mănăstirii sunt situate în lunca inundabilă a Oltului pe raza satului Dudu aparținând administrativ comunei Plopii-Slăvitești din județul Teleorman, la aproximativ 33 de km NV de Turnu Măgurele și 30 de km sud de localitatea Drăgănești-Olt.
Aflată astăzi într-o avansată stare de ruină, arhitectura inițială se relevă numai din resturile bisericii, ale zidurilor de incintă și turnului clopotniță, precum și din datele obținute în urma săpăturilor arheologice efectuate între anii 1995-2000.
Lăcașul de cult are strânse legături cu județul Olt, mai exact cu comuna Scărișoara deoarece această localitatea era formată din trei sate: Scărișoara, Plăviceni și Rudari, dar acest ultim sat era peste Olt, acum pe teritoriul județului Teleorman. Aici a fost construită Mânăstirea Plăviceni, unde se spune că a fost descoperit trupul de capitat al domnitorului Mihai Viteazul.