OFICIAL. Slatina, un oraș poluat

1
943

Slatina este un oraș poluat, o spun chiar autoritățile. Într-un text de lege publicat în Monitorul Oficial pe 3 august, Slatina apare alături de alte 27 de localități din țară afectate de poluare. Sunt cele mai poluate zone din țară, aerul având „conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau radiații din minereu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și emisii de amoniac și derivate”.

Autoritățile consideră că este afectată o zonă de opt kilometri în jurul acestor localități.

Acesta este și motivul pentru care persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în cele 28 de localități afectate de poluarea pot ieși mai devreme la pensie. Cumva sănătatea le-a fost șubrezită de mediul în care au trăit și li se permite să iasă cu doi ani mai devreme la pensie, fără a fi penalizați.

Legea nr. 163 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 695 din 3 august 2020, iar Articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie, Deva din județul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.

sursa foto: Wikipedia

1 COMENTARIU

  1. Forentina Ciobanu,nu stiti sa interpretati legea .Slatina A FOST un oras poluat si discutam de poluare istorica.Persoanelor care au locuit 30 de ani in Slatina,deci in trecut ,li se acorda dreptul de a iesi mai repede la pensie.Interpretati gresit legea si creati confuzie.Rog autoritatile,daca citesc sa se autosesizeze si sa dea replica pentru a explica exact unde ne aflam .Mentionez ca nu lucrez in zona publica ,deci nu am interesul de a acoperi ceva

Comentariile sunt închise.