Patronul unei societăți din Olt, amendat de ITM pentru nedeclararea accidentului de muncă

0
407

Cu toate că sunt pasibili de amenzi usturătoare, sunt situaţii în care angajatorii aleg să nu declare în termenul prevăzut de lege evenimentele de muncă în speranţa că vor ajunge cu salariaţii la „mica înţelegere” sau, probabil, de teama unui control în urma căruia ar fi descoperite nereguli în cadrul firmelor pe care le administrează.

Deşi nu este un fenomen răspândit în judeţul nostru, există situaţii în care accidentele de muncă nu sunt nedeclarate. Dovadă stă faptul că de la începutul acestui an inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au aplicat o sancţiune unui agent economic din Caracal pentru nedeclararea evenimenteluui de muncă în termenul prevăzut de lege.

„ Un patron al unei societăți de construcții din Caracal a fost sancționat cu amendă în valoare de 7.000 lei  pentru nedeclararea în termen a evenimentului de muncă în care a fost implicat un lucrător. Legea spune că accidentele de muncă se declară la ITM de îndată, adică imediat ”, a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, necomunicarea accidentelor de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodată, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei.