Sute de muncitori din Bangladesh, Nepal și Turcia lucrează la firme din Slatina

0
579

Peste 200 de persoane din afara spaţiului comunitar muncesc pe raza judeţului Olt.

Din ce în ce mai multe societăţi din judeţul Olt apelează la cetăţeni străini din ţările non UE. Astfel, pe raza judeţului Olt muncesc peste 200 de persoane din afara Uniunii Europene și al Spațiului Economic European.

La angajatorii cu sediul social în județul Olt, sunt înregistrați, în Registrul electronic de evidență a salariaților, un număr de 214 cetățeni străini ( din afara Uniunii Europene și al Spațiului Economic European ). Principalele domenii în care își desfășoară activitatea cei 214 străini, sunt următoarele: metalurgia aluminiului, confecții textile, construcții, agricultură, comerț, fabricarea anvelopelor, asistență spitalicească și baruri și restaurante, a declarat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

Dintre aceştia, cei mai mulţi provin din ţări precum Turcia, Bangladesh şi Nepal. Inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, a mai precizat că, peste 90 la sută dintre străini lucrează la firme din Slatina.  ITM Olt, verifică prin acțiuni de control la angajatorii care utilizează în muncă cetățeni străini, următoarele aspecte: existența contractului individual de muncă ; transmiterea elementelor contractului individual de muncă în Registrul electronic de  evidență a salariaților; verificarea dosarului personal care trebuie să conțină actele necesare angajării; avizul de muncă sau de detașare; acte și documente referitoare la calificarea profesională; programul de lucru; timpul de repaus și de odihnă și plata drepturilor salariale.