Nereguli la mai multe firme din Olt care vând înghețată sau produse congelate

0
331

Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Olt au desfășurat, în perioada 9-19 iunie, controale privind modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusiv a înghețatei.

La nivelul județului Olt s-a constatat că multe produse alimentare congelate erau vândute în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea, iar multe nu ofereau oltenilor informații obligatorii pe etichetă privind sortimentul dorit.

Multe firme din județ nu respectau condiţiile la depozitarea alimentelor congelate și temperatura indicată de producător. Totodată, unele societăți nu afișau corect prețul produselor congelate, nu monitorizau temperatura de depozitare.

Potrivit ANPC, au fost controlaţi 675 operatori economici la nivel național, la 495 (~73,3%) din ei constatându-se deficienţe. A fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone (~22,4%) nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a abaterilor constatate, în timpul acțiunilor de control, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri:

  • au fost aplicate 620 de sancţiuni contravenţionale din care 279 avertismente şi 341 amenzi contravenţionale; în valoare de 1.701.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia consumatorilor;
  • a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializareo cantitate de 1,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 26.166 lei, reprezentând produse improprii consumului uman;
  • a fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de circa 7,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 80.877 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.