A PRINS AMBELE RĂZBOAIE MONDIALE. CÂT ARE CEL MAI ÎN VÂRSTĂ VETERAN DE RĂZBOI DIN OLT

0
523

Dacă în urmă cu aproape doi ani județul Olt număra 89 de veterani în prezent numărul acestora a scăzut la 35. Cel mai în vârstă veteran de război din județul Olt are 106 ani și trei luni și este din comuna Studina.

Potrivit directorului executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Olt, Iulian Smarandache, în top 5 indemnizații cea mai mare sumă pe care o primește lunar un veteran de război este de 1.946 lei.  Pe locul doi se situează un veteran de război din județul Olt care încasează lunar 1.086 de lei, în timp ce un alt participant la primul sau al  doilea război mondial primește lunar o indemnizație de 1.046 de lei. Pe locurile patru și cinci se plasează doi beneficiari din județul Olt care au calitatea de veteran de război  care primesc lunar 955 de lei, respectiv 915 lei.

Cel mai în vârstă veteran de război este din comuna Studina și are 106 ani și trei luni. Urmează un alt veteran de război din comuna Dobrețu care are 103 ani și o lună, iar pe locul trei se situează un veteran de război care are 100 de ani și opt luni din municipiul Slatina. Urmează alți doi veteran de război care au vârsta respectabilă de 99 de ani și șase luni, respectiv 98 de ani și 9 luni. „În evidențele Casei Județene de Pensii Olt figurează 35 de veterani de război, șase văduve de război și 618 văduve de veteran de război. Suma alocată din bugetul de stat pentru plata acestor beneficiari s-a ridicat în luna iunie la valoarea de 468.135 de lei din care 33.234 de lei pentru veteranii de război, 3.600 de lei pentru văduvele de război și 431.301 lei pentru văduvele de veteran de război”, a precizat directorul executiv al instituției, Iulian Smarandache.

Drepturile veteranilor de război în funcții de decorații

Veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cât au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați. De aceleași drepturi beneficiază și văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepția sporului lunar. Soțul supraviețuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizația de veteran de război și din renta lunară precum și de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soțul decedat. Văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război, daca soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia Crucea comemorativa a celui de-al doilea război mondial 1941-1945.

Potrivit legii 41/1994, veteranii decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul sau Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler, au dreptul la un lot de 5 ha teren agricol, în localitatea de domiciliu sau un loc de casă de 500 mp, în municipiul, oraşul sau comuna în care domiciliază decoratul; cei decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul: o rentă lunară echivalentă cu solda de bază a unui sublocotenent;  cei decoraţi cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler: o rentă lunară echivalentă cu solda de grad a unui sublocotenent;  cei decorați cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de Virtute Militară sau cu Ordinul Steaua României cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, Ordinul Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară sau Ordinul Coroana României cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militară de Război, Medalia Virtutea Maritimă, Medalia Virtutea Aeronautică sau Medalia Aeronautică, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Bărbăție și Credință cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar și Medalia Virtutea Ostășească au dreptul la  împroprietărirea cu 500 metri pătrați pentru loc de casă în localitatea în care domiciliază sau, dacă acest lucru nu este posibil, cu 1 hectar teren arabil în extravilan. Veteranii de război care, din cauza deficitului de teren nu au putut fi împroprietăriți conform legii, vor fi despăgubiți cu o sumă ce reprezintă contravaloarea terenului la care erau îndreptățiți.

Au calitate de veteran de război persoanele care au participat la primul sau al doilea război mondial în armata română și au luptat în unități militare, subunitati, au acționat în unitățile speciale la dezamorsarea proiectilelor precum și la curățarea teritoriului de mine până la 31 decembrie 1946, au fost condamnați militar ori membri ai comisiilor militare, au luptat pe teritoriul național vremelnic ocupat de inamic, împotriva acestuia, au făcut parte din justiția militară, poliția militară, jandarmerie, din unități de pompieri militari și companii de poliție, prizonieri sau invalizi. Calitatea de veteran de război se stabilește de către Ministerul Apărării, pe baza actelor oficiale solicitate de acest minister, eliberate de către organele în drept, prin care se confirmă situațiile prevăzute anterior.