Dezmăţ pe bani publici, în Olt

0
2239

Județul Olt deține supremația în Oltenia, și nu numai, în ce privește numărul beneficiarilor de indemnizații de artist ceea ce ridică suspiciuni privind legalitatea emiterii de legitimații unor membri de către Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR). În prezent, la nivelul judeţului nostru există sute de vârstnici care beneficiază pe lângă pensia de asigurări sociale și de un spor de 50% din cuantumul pensiei pentru virtuți aparte.

Conform Legii 8/2006, pensii de merit pot obţine: pensionarii sistemului public, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică; calitatea de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se atestă de către conducerea acestora pe bază de adeverinţă. Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantată în plată. Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică. Astfel, spus este vorba despre cei care au făcut parte dintr-una din: Uniunea Scriitorilor din România; Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România; Uniunea Artiştilor Plastici din România; Uniunea Teatrală din România; Uniunea Cineaştilor din România; Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România; Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România; Uniunea Arhitecţilor din România.

500 de olteni primesc indemnizații de artist

Nu ştim care era numărul exact de membri ai Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în 2006, anul apariţiei legii. Ştim, însă, că, din 2006 încoace, respectiva uniune a legitimat sute de persoane din Olt, eliberându-le acestora adeverinţe pe baza cărora au solicitat, ulterior, Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt mult râvnita indemnizaţie. În acest moment, numărul beneficiarilor Legii 8/2006 din Olt este de peste 500 de persoane. Dacă în Olt există peste 500 de vârstnici care primesc indemnizaţii de artist, în Dolj potrivit reprezentanților CJP Dolj la sfârșitul anului 2017 numărul beneficiarilor pe legea 8/2006 era de 340, în Vâlcea 118 pensionari încasau indemnizații de artist, în Gorj existau 53 de astfel de pensionari, în timp ce în Mehedinți doar trei persoane primeau pensii pentru virtuți aparte.

„În prezent, în evidenţele CJP Olt figurează 509 persoane pe legea 8/2006”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Situația beneficiarilor de indemnizație de artist, pe localități se prezintă astfel: Slatina (244 de beneficiari), Balș (72), Scornicești (47), Slătioara (39), Corabia (19), Stoicănești (14), Colonești (6), Strejești (6), Drăgănești Olt, Caracal,  Iancu Jianu și Teslui, câte cinci beneficiari, Piatra Olt și Priseaca, câte patru beneficiari, Oporelu și Valea Mare, câte trei beneficiari, Mărunței, Morunglav, Curtișoara, Vîlcele și Văleni, câte doi beneficiari și Baldovinești, Bîrza, Cilieni, Cîrlogani, Găneasa, Găvănești, Nicolae Titulescu, Optași Măgura, Pleșoiu, Poboru, Potcoava, Radomirești, Sârbii Măgura, Schitu, Tia Mare, Urzica și Vitomirești, Germania-RASTATT, câte unul.

Potrivit surselor Gazeta Oltului, în top cinci indemnizații pe Legea 8/2006 pe primul loc se situează un beneficiar care încasează lunar 2.067 de lei, adică aproape trei pensii sociale minime ( n.r. pensia socială minimă este de 704 lei). Pe locul doi se află un oltean care primește lunar 1.921 de lei, pe trei un beneficiar care încasează 1.920 de lei, pe locul patru se situează un oltean care primește lunar 1.893 de lei, în timp ce locul cinci este ocupat de un oltean care încasează 1.884 de lei, adică mai mult decât primesc pensie mulți olteni care au muncit mai bine de 40 de ani la o societate . Mai grav este că aceste indemnizații deși sunt plătite din bani publici nimeni din autoritățile centrale nu se autosesizează pentru a verifica legalitatea acordării acestor legitimații de artist.

Suma pe care statul o plăteşte lunar, prin Casa Judeţeană de Pensii Olt, este una impresionantă. Conform sursei citate, în luna mai 2020, astfel de plăţi s-au ridicat la 475.830 RON, în Olt, ceea ce înseamnă că într-un an CJP plăteşte 5.709.960 RON, adică peste 57 miliarde ROL.