FOTO. Grindina a făcut prăpăd în unele localități din Olt

0
1598

Fermierii din mai multe localități din județ au fost afectați de grindina căzută, noaptea trecută. Probleme mari s-au înregistrat în comuna Urzica.

Primarul din Urzica, Ion Spiridon, a precizat că înregistrează pagube fermierii care au pepeni verzi și cei cu legume în câmp.

„A căzut grindină, a venit cu intensitate mare. Totul a durat cinci minute, nu a fost de lungă durată, dacă dura mai mult distrugea tot, a fost rară, dar foarte mare, era perfect rotundă și avea un diametru de trei-patru centimetri. Am legumicultori afectați, au împrumuturi în bănci. Sunt băieții care au bostan, varza în câmp este afectată, au legume în câmp, am solarii perforate. Pepenii aveau un kilogram jumătate, erau mari. Sunt compromise culturile. O să întocmim operativa, evaluăm situația. Sunt zeci de fermieri afectați. Să vedem când apare soarele ce se întâmplă cu cultura mare. La noi nu avem sistem antigrindină, sunt în alte localități. Chiar mi-au spus fermierii mei că au văzut rachetele că au acționat în alte localități, unde nu au probleme”, a spus primarul din Urzica.

În schimb, fermierii din mai multe comune din județ au fost feriți de grindină, zeci de rachete fiind lansate, noaptea trecută.

Doar din stația de la Vișina au fost lansate 17 astfel de rachete.

„La noi a căzut puțină grindină și măruntă, pentru că s-a acționat cu rachetele. În total, au fost lansate 17 rachete. Ce este în raza de zece kilometri a fost ferit”, a spus primarul din Vișina, Gelu Marița.

Și la Cilieni s-a acționat pentru dislocarea norilor care anunțau grindina.

„S-a acționat aseară pe la 22.00-23.00. Primesc informări, norii sunt localizați, iar lansatorul este poziționat exact și sparge norul. De doi-trei ani nu avem probleme. Există personal specializat, care acționează”, a spus primarul din Cilieni, Ionel Marancea.

La nivelul judeţului, staţii antigrindină funcţionează la Poboru, Dobroteasa, Sâmbureşti, Vişina, Cilieni, Grădinile şi Băbiciu.